PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

L’agressor del taxista l’agost de 2014 s’enfronta a 10 anys de presó

El jove, penedit, indemnitzarà la víctima amb 25.000 euros

Per MARISA DA COSTA

Sala de la Batllia on ahir es procedia a enjudiciar l’agressor.
Sala de la Batllia on ahir es procedia a enjudiciar l’agressor. | TONY LARA
El tribunal de Corts va sotmetre ahir a judici el cas del jove que el primer d’agost del 2014 assestava tres ganivetades a un taxista al qui després va sostreure el vehicle per fugir, tot esclafant-lo en una corba de la carretera de Sispony. El noi, que aleshores comptava amb 19 anys d’edat i que s’entregava al cos de la Policia quatre dies després dels fets a la frontera del riu Runer en tornar d’un viatge al seu país d’origen i empès per la família en ser declarat públicament sospitós, s’enfronta a una pena de 10 anys ferms pels delictes d’assassinat en grau de temptativa d’una banda i de robatori de l’altra, així com pel port il·legal d’arma.

L’acusat, retingut al Centre Penitenciari en modalitat preventiva d’ençà l’esdeveniment de l’agressió, va reconèixer la comissió de la mateixa des del moment en què tornava al Principat per entregar-se a la justícia, versió que va mantenir davant del jurat. El processat va aprofitar l’avinentesa per transmetre el seu penediment i assegurar que la seva voluntat en cap moment va anar més enllà de «voler robar, sense cap ànim de matar-lo». El noi va rebatre la premeditació de què l’acusa la fiscal instructora tot asseverant que «arribat el moment, em vaig quedar mut», tot insistint en reiterades ocasions en l’estat de nerviosisme que el va envair.

Divergències en les versions/ Els al·legats presentats per una i altra banda únicament van desavenir-se en dos punts. Ambdues versions coincideixen en la petició dels serveis de taxi a la Massana per prendre ruta vers els Cortals de Sispony. Un cop arribats al punt on finalitza la calçada enquitranada i després d’un viatge en silenci, l’enjudiciat va limitar-se a treure un ganivet de serra –amb una fulla d’11,5 centímetres– que emprava per ferir el conductor fins a tres vegades. Si bé l’agressor va assegurar haver usat dues vegades l’arma, tant la declaració de la víctima com l’informe i exposició del mateix per part de la doctora forense corroboren fins a tres talls «en zones vitals». De fet, la primera ferida assestada des de l’esquena i feta sobre el platisme (múscul que queda just per sobre de l’esternoclidomastoïdal), hauria ocasionat la mort de l’home de 33 anys si hagués aprofundit poc més en els 12 centímetres d’incisió obliqua produïda. Si la tercera ganivetada només resultava en un lliscament, la segona va causar un tall de 3,5 cm tant de profunditat com d’amplada a la zona del tòrax, provocades quan la víctima intentava fugir del vehicle. És en aquest punt on les explicacions es bifurquen novament: mentre l’assaltant afirmava no haver fet res més que forcejar en sortir de l’automòbil, l’assaltat –visiblement afectat– va adverar haver estat perseguit fins que el jove va caure i li va robar el vehicle per fugir, tot estimbant-lo pocs metres després. La víctima ja es trobava en aquests moments refugiat a l’única borda de la zona on una parella –que ahir compareixia per ratificar els fets– l’auxiliava.

Testimonis dels fets/ Les tres persones amb qui el pres interactuava després de passat tot plegat van coincidir en ressaltar-ne l’estat de tranquil·litat. Després d’estimbar el taxi, el noi marxava a peu dret a casa per dutxar-se i dirigir-se primer al CAP i posteriorment al supermercat per canviar les monedes –per un valor d’entre 50 o 60 euros– que havia sostret al taxista. Més tard va passejar amb l’amic amb qui el dia següent partia de viatge. Així com la infermera i la dependenta del comerç destacaven la calma del jove, el company va afegir que,un cop a Portugal i malgrat veure la fotografia del noi als mitjans, aquest li va negar haver-ne estat l’autor. Ambdós van passar un control per part dels agents el mateix dia en què es desenvolupava l’agressió.

Aplegant-se a la «intenció inequívoca» d’assassinar l’home i al robatori de la caixa feta, el ministeri públic exigeix 10 anys de presó ferma per al jove, així com la seva expulsió definitiva del país i la satisfacció a la CASS de 10.100 euros per responsabilitat civil, a banda dels 25.000 euros que haurà de satisfer a l'afectat. La defensa demana rebaixar fins a dos anys aquesta pena, emparant-se en la minoria d’edat del jove i la seva confessió, col·laboració i penediment.
Corts dictarà sentència el proper 27 de gener de 2016.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT