PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

La plaça Soldevila es mobilitza contra la violència masclista

Guàrdia presenta avui ‘La vescomtessa dissortada’

Per EL PERIÒDIC

Cartell de la Seu per la lluita contra la violència masclista.
Cartell de la Seu per la lluita contra la violència masclista. | EL PERIÒDIC
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Masclista, la plaça Soldevila acull aquest migdia una concentració en favor de l’erradicació de les agressions de gènere. En aquest marc, Maria Dolors Guària presentarà aquest vespre la seva darrera obra, La vescomtessa dissortada, a la Biblioteca Sant Agustí.

L’acte públic central de la jornada reivindicativa tindrà lloc a les 12 hores davant del mur del civisme, espai on hi ha instal·lada la pancarta Construïm una Catalunya lliure de violència masclista, segons informa Ràdio Seu.

L’esdeveniment, que serà dirigit per la regidora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament urgellenc, Montserrat Bonet, consistirà en obrir la darrera ‘finestra’ d’aquesta pancarta. Tot seguit, i per cloure l’acte, es llegirà un manifest.

Els actes per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Masclista a la capital alturgellenca es van iniciar dijous passat amb l’obertura de la primera finestra de la pancarta, de la qual se n’ha descobert una cada dia amb diversos missatges de sensibilització.

En aquest context reivindicatiu, la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell acollirà a les vuit del vespre la presentació del llibre La vescomtessa dissortada, que anirà a càrrec de la pròpia autora, Maria Dolors Guàrdia.
Es tracta d’una novel·la que narra la interessant història de Domna Maria Álvarez d’Haro, baronessa de Castre i Pomar, vescomtessa de Cardona i Senyora de Solsona. Fou la muller d’un nét bastard de Jaume I i, en segones núpcies, del vescomte Ramon Folch VI, anomenat el Prohom Vinculador. Al seu costat, Tròtula, una noia jueva que comparteix la seva vida, permet copsar la diferència entre el món cristià i el jueu. La trama novel.lesca és molt versemblant.

Amb aquests dos personatges femenins, la novel·la vol presentar una part de la nostra història, de finals del segle XIII a principis del XIV, des d’un punt de vista femení. Les veus de la novel·la són els personatges reals i ficticis que es mouen al costat de la protagonista: la seva mare, Constança de Meneses; la seva dida, l’abadessa del convent de Cañas on es va educar, les seves nores, entre d’altres.

L’obra parla de  la història i la vida d’una dama noble a les acaballes del XIII, però també dels coneixements de cosmètica de l’època, de la medicina femenina, de les herbes remeieres que les dones sabien utilitzar, de la manera de vestir (i com evoluciona aquells anys) i de les seves obligacions com a dames, com a filles i com a esposes.

En aquesta línia,demà, des de les 12.55 fins a les 13.50 hores, es realitzarà el darrer acte per commemorar aquesta jornada internacional. El programa inclou un taller sobre micromasclismes adreçat als alumnes de segon curs de batxillerat i de cicles formatius. La xerrada estarà dirigida per la psicòloga Maria Àngels Babot.

Segons va informar l’Ajuntament de la Seu, precisament ahir, a les vuit del vespre, Maria Àngels Babot va oferir aquesta mateixa conferència a la sala la Immaculada, tot adreçant-se als pares i mares per tal de fer-los arribar el concepte.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT