PUBLICITAT

4 dones declaren ser víctimes d'abusos d'un pneumòleg

  • Totes diuen que es van sotmetre a tactes vaginals «incòmodes», mentre que el metge diu que és la seva praxis
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'advocat de la defensa de l'acusat i darrere el mateix pneumòleg, Jordi Roig Foto: TONY LARA

Els fets dels quals s’acusa al pneumòleg Jordi Roig com a presumpte autor d’abusos deshonestos amb prevalença de situació, es remunten al 2001 i 2002. Quatre pacients d’aquest professional, que avui en dia exerceix al Principat, van acudir a la consulta i segons van declarar ahir en la vista celebrada se’ls van practicar «frotis» o «tactes» vaginals «incòmodes». Per la seva part, el pneumòleg va declarar que aquestes accions entren «dins de la pràctica» mèdica de la seva professió. Roig va assegurar que aquestes pràctiques les va fer per previndre algunes patologies d’algunes símptomes detectats.

Les quatre presumptes víctimes van demanar amb fermesa que l’única cosa que reclamen és la inhabilitació total del pneumòleg.

Més de vuit anys després, ahir seia a la banqueta dels acusats el pneumòleg que va declarar durant quatre hores seguides al matí. L’argument en el que es defensa el metge està basat en la presumpta existència d’un complot contra la seva persona per part de dos altres metges, un de capçalera, que coincideix ser el que atén a les quatre testimonis i un altre pneumòleg. Durant la seva compareixença Roig va manifestar que pot ser «els problemes el tenen els metges, tinc la sensació que tot està manipulat i es una persecució contra la meva persona». Tot i que en el testimoni de cadascuna d’elles, celebrat a la tarda, es va negar rotundament ser fruit de qualsevol coacció o pressió, sinó tot al contrari que van comparèixer de «manera voluntària»,

Roig també va negar rotundament haver propiciat qualsevol dels abusos deshonestos, i va reafirmar que cap de les activitats que ell ha realitzat als seus pacients es poden considerar delictes. Tal i com va declarar el seu advocat defensor, en el mateix reglament de la Cass apareix aquestes pràctiques mèdiques com altres per detectar possibles patologies. En cap d’aquestes pràctiques hi va haver acompanyament de cap professional infermer. Roig va reconèixer que són actuacions «excepcionals», però que per les circumstàncies ho va practicar.

Les quatre pacients que van denunciar el doctor Roig, van acudir a la seva consulta dues per bronquitis i la resta per un fort constipat, i una a·llèrgia. Va ser durant la consulta que el doctor va voler fer una exploració més àmplia, al detectar segons ell uns símptomes que havien de ser comprovats. Només una de les dones es va atrevir a parlar mirant la cara de l’acusat, la resta ho van fer en la mateixa sala però sense veure la cara del pneumòleg.

El judici, que durarà fins els divendres amb més declaracions de més testimonis, va comptar amb un ampli seguiment i presència d’advocats, fiscals i batlles.

Durant la seva compareixença de més de quatre hores a l’estrada i a peu, el doctor Roig no va deixar de repetir que els tactes i els frotis vaginals estaven justificats per detectar en les pacients símptomes de patologies com l’apendicitis, o fongs en la vagina.

Roig justifica no haver-les traslladat a altres especialistes com ginecòlegs, perquè segons ell en aquella època (2001-2002) hi havia molta llista d’espera, i a més ell estava capacitat per fer aquestes proves.

El principal argument el que es basa l’acusat és que existeix un complot contra la seva persona. Els antecedents d’aquest complot els va explicar Roig, quan en el mateix 2002, va manifestar rebre pressions per part de l’altre pneumòleg que exercia en aquell any a Andorra, perquè Roig es desvinculés tal i com havia fet l’altre de la CASS. Roig va fer la queixa al cap de l’equip de medicina interna. Per altra banda, també va al·legar que el mateix metge de capçalera que va guiar a algunes de les presumptes víctimes a serveis socials per presentar una denúncia contra la seva persona, després continuava enviant-li pacients.

Segons la part de la seva defensa, és molt significatiu que una de les víctimes manifestés acudir un dia a la consulta quan no va anar aquell dia, tot i que en aquesta data hi figurava una pacient amb els mateixos cognoms. Roig va manifestar que els seus historials havien estat manipulats i que parts d’ells no els havia escrit. Finalment va criticar la manera deontològica de com des de la direcció mèdica de l’Hospital se li va comunicar les denúncies, sense tenir informació del perquè ni de qui.

Les presumptes víctimes que ahir van declarar a la vista oral tenien en el moment dels fets entre 19 i 24 anys. Totes elles van demanar la inhabilitació del pneumòleg al qual l’acusen del delicte major d’abusos deshonestos continuats.

La primera en declarar va ser l’única que va veure la cara de l’acusat. Amb bronquitis crònica, va testificar que el metge li va dir que tenia els ganglis inflamats i que anava a fer-li una exploració més àmplia. Una pràctica la del tacte vaginal que a ella li va sorprendre. Les seqüeles que segons manifesta aquesta dona que se li han quedat és fòbia a les bates blanques que requereix tractament psicològic.

La mateixa sensació d’incomoditat va tenir la segona dona, quan ella pensava que anava a recollir uns resultats mèdics i el metge li va fer el tacte i frotis vaginal, segons va explicar ella. Sis anys després va tenir el valor de poder denunciar-ho, i fins ahir no podia pronunciar el nom de l’acusat, a més d’altres problemes que diu que se li han quedat com a conseqüència com són en les relacions íntimes amb la seva parella.

La tercera de les dones va anar per una al·lèrgia als peus i el pneumòleg va voler comprovar si tenia fongs a la vagina i li va practicar un frotis en el que ella es va sentir «abusada».

La quarta va relatar com primer panxa en l’aire i després a quatre grapes se li va practicar dos tactes vaginals per detectar «dos bultos» que li havia notat el pneumòleg. Dos dies més tard, una altra professional va dir que no existien aquests «bultos». Aquesta dona que va ser víctima d’altres abusos sexuals quan era menor, els va reviure en aquesta experiència.

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT