PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Les entitats de dones defensen els drets de Luna

Els especialistes en infància debaten avui sobre els seus drets

Per E. J. M.

La doctora Bruni, el dia que va ser deixada en llibertat, el juliol del 2011.
La doctora Bruni, el dia que va ser deixada en llibertat, el juliol del 2011. | TONY LARA
Les entitats que vetllen pels drets de les dones i de la infància, l’Associació de Dones d’Andorra (ADA) i Stop Violències, insisteixen en què s’han de tenir en compte els drets de la infància en els casos de repartiment de custòdia. EL PERIÒDIC recordava en l’edició d’ahir el cas de Luna, una nena que el seu pare es va endur fa més de quatre anys a viure a Alemanya mentre la nena estava sota la tutela del Govern. La mare, que en el moment dels fets estava a la presó com a conseqüència de la batalla legal per la custòdia de la filla, ho va denunciar i fa més de quatre anys que espera que es fixi data per a la vista, ja que el pare està denunciat per segrest de la menor. En el moment dels fets, la nena tenia 10 anys.

La presidenta de l’ADA, Montserrat Nazzarro, considera que «si hi ha menors implicats, esperar un judici més de quatre anys és una bestiesa». L’entitat va rebutjar ahir posicionar-se a favor del pare o de la mare de Luna, en tot cas va recordar que «hi ha una criatura que fa més de quatre anys que no està amb la seva mare» i va aprofitar per exigir «celeritat en casos de custòdies, divorcis, atorgament de pensions, etcètera».
Nazzarro va admetre que «hi ha casos de violència familiar en què la víctima acaba tornant amb la parella perquè no rep cap suport públic i no té recursos» i, a més, «quan hi ha menors pel mig s’hauria d’accelerar i prioritzar».

Les participants al taller de defensa personal que organitza l’associació Stop Violències van comentar ahir que el cas és «molt injust» i que «no s’està vetllant pels drets de la nena, que va manifestar que no volia anar amb el pare i té el seu dret a opinar». A més, sobre la lentitud de la justícia, van insistir en què «mai li tornaran aquests quatre anys a la nena». També van criticar que «la mare faci més de quatre anys que no pugui estar amb la seva filla».

La legislació alemanya és favorable als seus nacionals i, tot i que el pare de Luna va admetre el segrest, només se’l va penalitzar amb una multa. La presidenta d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés, va subratllar que l’entitat «dóna suport sempre als drets de les dones i de la infància».

Drets de la infància / D’altra banda, amb motiu del Dia mundial dels drets de la infància (20 de novembre), aquesta tarda s’organitza una taula rodona en què es tractaran els drets dels menors. Al debat hi intervindran diversos especialistes: la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll; Cristina Macias, treballadora social de la Unitat de maltractaments i abusos sexuals a menors de l’hospital Sant Joan de Déu; la cap de l’Àrea d’Atenció Social a la Infància i a la Família, Ruth Mallol; Azahara Cascales, batlle penal;   Alexandra Cornella, fiscal; la directora del Departament d’Inspecció i Qualitat Educativa, Marie Pagès; el cap de Pediatria i Neonatologia de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Josep Estrada, i el responsable de l’Àrea de Menors del Servei de Policia, Joan Carles Seco.  L’acte és a les set al Centre de congressos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT