PUBLICITAT

CR presenta 54 esmenes a l'articulat que regula l'IVA

  • Els canvis cerquen la simplificació, l'eficiència, la coherència i la seguretat
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El conseller reformista Jaume Serra i el ministre d'Economia i Finances, Pere López Foto: TONY LARA

El grup parlamentari reformista presentarà fins a 54 esmenes al Projecte de llei de l’impost sobre el valor afegit (IVA) entrat a tràmit parlamentari pel govern socialdemòcrata. El conseller de CR i portaveu en matèria de finances, Jaume Serra, va presentar dilluns al Consell General els canvis proposats, que es desglossen en quatre grans eixos: una «major simplificació en la redacció i l’aplicació de la norma», una «major coherència i sincronització respecte a les altres figures impositives» del sistema andorrà, una «millor eficiència en el comportament del nou tribut» i, finalment, esmenes encaminades a «introduir major seguretat jurídica» en l’aplicació del tribut.

Segons Serra, les esmenes plantejades pel grup reformista cercant una major simplificació volen contrarestar el fet que «el projecte de llei transcriu literalment molts articles de la llei espanyola que regula l’IVA i que per Andorra molts d’aquets preceptes són innecessaris i intrueixen massa complexitat». Els reformistes volen en aquest cas «corregir» moltes d’aquestes «disfuncions» mitjançant les modificacions en àmbits com les regles de localització en les prestacions de serveis, el nombre de liquidacions a presentar i la regulació de certes operacions exemptes.

A l’hora de cercar una major coherència i sincronització amb la resta de figures tributàries, Serra va afirmar que les esmenes volen «evitar un envaïment de competències en el gravamen de les transmissions patrimonials immobiliàries, atès que aquestes resulten gravades ja per l’ITP». A més, en l’àmbit de l’eficiència, Serra va destacar la «deficient regulació» del projecte de llei respecte els règims especials, tot produint «importants disfuncions que recomanen l’aplicació en tots els sectors del règim general com a única forma de garantir la neutralitat impositiva del tribut».

L’últim dels àmbits esmentat pels reformistes, el de la seguretat jurídica, vol ser implementat mitjançant «esmenes que tenen com a objectiu corregir deficiències tècniques que conté el projecte, introduir un règim de consultes que vinculin a l’Administració en l’aplicació del tribut, ampliar els terminis transitoris de compensació dels actuals impostos indirectes i generalitzar el dret a devolució del tribut en cada liquidació», entre d’altres.

UN ‘SÍ’ AMB MATISOS / El mateix Serra, que dilluns va justificar la no acceptació de l’esmena a la totalitat d’ApC l’articulat de l’IVA, possibilitant així la negociació entre PS i CR, va matisar que «acceptar a tràmit el projecte de llei no es pot entendre com un sí a tot». De fet, les nombroses esmenes presentades així ho demostren. El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va agrair a la cambra parlamentària el suport inicial reformista, al temps que va expressar que les aportacions del grup de l’oposició seran considerades per tal d’implementar-les en la major mesura possible. A més, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, també va manifestar a la sortida de la sessió de dilluns que «es farà tot el possible per acceptar-les».

En qualsevol cas, el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, ja va manifestar fa pocs dies que presentarien esmenes per «responsabilitat» parlamentària, tot i que al mateix temps va deixar ben clar que la prioritat de CR era aprovar la reforma tributària en la seva vessant directa i deixar la part indirecta per a després de les eleccions anticipades.

Si, com és previsible, l’articulat de l’IVA no prosperés en aquesta legislatura, les esmenes reformistes serviran per a marcar el full de ruta en una futura represa de la negociació, fet que podria accelerar una posterior aprovació per part d’un govern entrant si aquest no tingués la majoria parlamentària per fer-la.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT