PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Andorra entre les dues guerres mundials

L’Arxiu Nacional selecciona 77 imatges per mostrar com era la societat i el context en què va viure el país de 1914 al 1945

Per E. J. M.

Un metge curant els peus congelats d’un refugiat espanyol, el gener de 1939.
Un metge curant els peus congelats d’un refugiat espanyol, el gener de 1939. | Autor desconegut / Fons Daniel Sirès / Arxiu Nacional
Entre 1914, i 1945 Europa es va veure immersa en dos grans guerres de nivell mundial i la cruenta Guerra Civil Espanyola, tres conteses bèl·liques que també van afectar Andorra. L’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA) ha seleccionat 77 fotografies dels seus fons per muntar l’exposició virtual Andorra entre guerres, que «vol ser una reflexió visual sobre un llarg període ple de conflictes armats que van succeir al món i a Espanya, i de com va afectar directament tot aquest període tan convuls el nostre país, envoltat per dos països que van patir seriosos conflictes bèl·lics», explica l’ANA a l’enllaç web d’accés a la mostra: www.cultura.ad/andorra-entre-guerres.

L’exposició virtual està dividida en cinc blocs: la Gran Guerra (1914-1999); Andorra, Europa i els canvis socials (1919-1935); la Guerra Civil Espanyola (1936-1939); la Segona Guerra Mundial (1940-1945) i un apartat dedicat a la societat del període analitzat 1914-1945. Les imatges procedeixen dels següents tretze fons fotogràfics que conserva l’ANA: Casa Rafeló, Guillem de Plandolit, Fons Marc Pantebre, Fons de l’Institut Fotogràfic de Catalunya–Roisin, Alwin Schroeder, FEDA, Joan Vehils, Alsina Martí, Francesc Pantebre, Manel Pomares Prats, Narcís Casal, Josep Salvany Blanc i Daniel Sirès.

Els responsables de la selecció de fotografies expliquen que «Andorra va ser protagonista indirecta d’aquestes situacions i va viure en primera persona els conflictes en forma de penúries, i de moviments de persones refugiades i exiliades, per desgràcia tan d’actualitat novament a la vella Europa. En aquest període Andorra desenvoluparà la seva condició de país refugi, d’acollida i de frontera, un procés de recepció d’immigrants refugiats, independentment de la seva ideologia, va ser durador i intens».

L’exposició, per tant, pretén que els espectadors reflexionin sobre el context europeu i com va afectar Andorra que, tot i estar mig aïllada entre muntanyes, es trobava entre dos dels gegants en conflicte: Espanya i França. Precisament, la seva posició, neutral i estratègica, li va aportar molts amics i enemics: gent que s’hi refugiava o fugia pels cims, jugant-se la vida, i exèrcits que volien fer-se amb el control de les fronteres i del país per evitar que la gent pogués fugir de la barbàrie.

En la col·lecció de fotografies seleccionades s’hi pot veure des d’un metge curant els peus congelats d’un refugiat espanyol fins a l’exèrcit espanyol a la frontera andorrana. Una selecció de més de 75 imatges que permeten (re)descobrir l’Andorra del segon terç del segle XX, un període de 30 anys molt agitat i en què va canviar la configuració del món. Una mostra amb un gran avantatge: és permanent i  només a un clic.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT