PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Seguint les petjades

El camí escolar d’Escaldes permet als menuts circular per una ruta més segura

Per ESTEFANIA GRACIA

Uns alumnes del centre educatiu espanyol i andorrà passant pel camí escolar, ahir.
Uns alumnes del centre educatiu espanyol i andorrà passant pel camí escolar, ahir. | COMÚ D'ESCALDES-ENGORDANY
Escaldes-Engordany va inaugurar ahir el camí escolar arran d’una iniciativa del Consell d’Infants «que ens ha permès crear aquest nou camí que tindrà quatre punts de sortida i un punt d’arribada, que serà evidentment l’escola». Així donava ahir el tret de sortida el conseller de Circulació, Salomó Benchluch, a les noves petjades grogues i vermelles que darrerament han envaït els carrers més propers de l’Escola Andorrana i Espanyola i que tenen com a finalitat indicar quina és la ruta més segura que els nens han de seguir per arribar fins a l’escola.

Com va indicar Benchluch, les quatre entrades del camí seran;  des del François Mitterand (passeig del Riu), des del passeig de l’Arnaldeta, des de Fiter i Rossell (a la part alta per la voravia del carrer Pont dels Escalls, i a la part baixa per Manel Cerqueda al passeig del Riu per la gent) i des de la plaça Dos Valires (pel pont Martí Alanis).

Aquesta iniciativa, però, no està complerta, i és que el conseller va destacar que ja s’està treballant en el camí escolar de l’escola Francesa, «i amb això, ja tindrem tancat el cercle dels camins escolars de tota la parròquia». El projecte pel camí de l’escola francesa ja està aprovat, i segons Benchluch, la idea és «començar-lo ja». «Abans d’acabar aquest cicle formatiu volem començar a treballar en tot el projecte que ens queda tancar així els camins».

El conseller també va destacar que per dur a terme la iniciativa, el Servei de Circulació va fer primer un estudi per saber quins eren els camins més òptims i segurs per arribar a l’escola a través de les voravies. I perquè els infants coneguin la ruta més segura, s’està formant a tots els menuts de l’escola espanyola i andorrana –que plegats són uns 790– per mostrar-los com han d’agafar el camí, quins són els punts d’inici, quin el d’arribada i totes les precaucions que calen tenir presents. Aquesta formació consta de dues part, la teòrica i la pràctica.

Durant la primera, se’ls ensenya als alumnes com han de circular i quins són els perills. En la segona part, els instructors recorren amb els nens els camins escolars marcats; agafen una de les quatre rutes i la segueix amb ells fins arribar al punt final.

Des de l’organització es creu que el projecte serà tot un èxit i asseguren que «alguns infants ja l’estan agafant i comptem que en un més haurem exhaurit aquest primer pas de formació». «De fet, ja tenim alguns resultats d’enquestes que hem fet als primers cursos i és tota una satisfacció».

El camí sorgeix per la demanda però també perquè a la part alta hi ha un tràfic de vehicles força important. Vers aquest fet, s’ha decidit prendre més mesures de seguretat com posar un semàfor just a la sortida de l’escola, col·locar un agent de circulació tant a l’entrada com a la sortida del col·legi o incloure els panells de velocitat de màxim 30 quilòmetres per hora al voltant del recinte escolar.

Les franges dels escolars formats van dels cinc fins als dotze anys. Tot i que cinc és una edat encara primerenca perquè els nens vagin sols a les escoles, «creiem que si ja els comencem a conscienciar a partir dels cinc anys sobre aquest camí segur, alguna cosa els quedarà i ja de més grans podran tenir clar el que és un camí escolar i com l’han d’utilitzar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT