PUBLICITAT

PARÍS

La justícia escolta les acusacions de racisme de Kedadouche

La vista sobre el presumpte tracte discriminatori del Quay d’Orsay cap a l’exambaixador té lloc a París

Per EL PERIÒDIC

En primer terme, l’exambaixador francès Zaïr Kedadouche, durant la recepció de comiat a l’Ambaixada francesa, el març de l’any passat.
En primer terme, l’exambaixador francès Zaïr Kedadouche, durant la recepció de comiat a l’Ambaixada francesa, el març de l’any passat. | TONY LARA
L’exambaixador de França a Andorra, Zaïr Kedadouche, va comparèixer ahir davant de la justícia francesa per declarar sobre el presumpte tracte racista rebut per part del Quay d’Orsay, el ministeri francès d’Afers Estrangers. «No hi va haver un dia en què no hagués sofert, en què no m’hagués fet sentir el pes dels meus orígens. Era una violència permanent, que passava pels silencis, una humiliació que n’havia sentit mai enlloc», va declarar ahir Kedadouche, segons va informar l’agència AFP.

Kedadouche, nascut a França i fill d’una família d’origen algerià, va denunciar públicament el «racisme abjecte» que patia, una acusació que des del ministeri francès sempre es va desmentir. El maig de l’any passat, el diplomàtic va enviar una carta al president de França, François Hollande, per informar-lo de la denúncia que presentava al fiscal general de la República contra el ministeri d’Afers Exteriors.

En la missiva, Kedadouche va argumentar que el ministeri va mantenir una actitud racista cap a la seva persona, a més de tolerar el racisme en l’exercici de la diplomàcia. Segons el denunciant, des que va entrar a formar part del cos diplomàtic francès va rebre pressions i discriminacions pel fet de ser d’origen àrab, un fet que sembla que es va repetir quan va assumir la seva missió a Andorra. Kedouche va explicar aleshores que quan va presentar una queixa «se’m va fer un xantatge per escrit, perquè retirés la meva queixa abans de redactar-se’m un rapport que menciona la qualitat del meu treball i de les meves aptituds personals per gestionar i animar de manera eficient una ambaixada». L’exdiplomàtic va argumentar que «el Quai d’Orsay va encobrir propòsits racistes i ha comès una infracció greu que ara porto davant la jurisdicció penal». El cas es va veure ahir a París i ara el tribunal delibera.

DISCRIMINACIÓ A ANDORRA / Kedadouche va explicar ahir que el seu número 2 a l’ambaixada d’Andorra li era «obertament hostil» i «refusava de col·laborar». L’exambaixador va demanar una inspecció al respecte l’octubre del 2012 però des del Quai d’Orsay se li va respondre que no hi hauria cap inspecció ni sanció contra el primer conseller ja que era un home que tenia 40 anys d’experiència i estava a punt de jubilar-se. Durant l’audiència d’ahir, l’inspector general del ministeri d’Afers Estrangers, Xavier Driencourt, va negar haver-ho dit. Kedadouche va dimitir del càrrec d’Andorra a principis del 2014. La seva missió diplomàtica al Principat va durar tan sols dos anys.

Amb tot, durant la vista celebrada ahir, diversos diplomàtics van declarar que el Quai d’Orsay és «una casa molt tancada» on «hi ha molts candidats i pocs llocs» i on «les personalitats de fora no són ben vistes». Un altre diplomàtic, Yves Marek, que va aconseguir que es condemnés el Quai d’Orsay per discriminació perquè durant anys li va refusar les seves cartes, va explicar que el ministeri «defensa els seus: entre un diplomàtic de carrera que porta 40 anys a la casa i una peça que ve de fora, es tria sempre el de casa».

Kedadocuhe també va exposar ahir que va patir la injustícia d’un canvi d’assignació a l’últim minut, quan tots els seus col·legues ja l’havien obtingut, d’un decret de nomenament, que va qualificar «d’una forma d’omerta [la llei del silenci de la màfia siciliana]».

En l’audiència també va declarar el germà de l’exambaixador, Abdelhak Kedadouche, que va dir que Zaïr li havia confessat que «si no arribo fins al final d’un combat com aquest, tot el que hem fet contra les desigualtats des de fa 30 anys no haurà servit per a res».

De fet, Kedadouche sempre s’ha mantingut com un ferm defensor de la igualtat de drets de les dones i de tots els francesos i dels valors de la República que considera que «el Quai d’Orsay ha violat a través de la meva persona». La discriminació la va patir també l’any 2008 quan va ser nomenat cònsol general de França a Bèlgica. El ministeri li va demanar que canviés la seva destinació per Anvers perquè «el meu origen àrab podia no ser ben vist, tant per l’extrema dreta de Flandes com per la comunitat jueva».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT