PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Pere Valls denuncia manca de seguretat per als usuaris del centre el Cedre

El president de l’entitat que vetlla pels malalts d’alzheimer demana el seu trasllat a Salita

Per ESTHER JOVER MARTIN

El president de l’entitat dedicada a l’alzheimer, Pere Valls, ahir.
El president de l’entitat dedicada a l’alzheimer, Pere Valls, ahir. | EMILIO PRENAS
Usuaris que s’escapen i es troben carretera avall, d’altres que passen hores aïllats i tancats en una habitació, manca de personal preparat, manca de recursos, degradació del servei de restauració... És el panorama desolador que va presentar ahir el president de l’Associació Andorrana per la Malaltia de l’Alzheimer (AAMA), Pere Valls, sobre l’atenció que reben els afectats per demències al centre sociosanitari el Cedre. Per tot això, Valls, en nom de l’entitat, proposa que «els nous casos d’aquesta malaltia –alzheimer– que han de ser avaluats per la Covas (Comissió de Valoració Socioanitària) siguin derivats al nou centre –Salita– i que, esgraonadament, els usuaris del Cedre malalts d’alzheimer que estan amb un estat cognitiu acceptable i que necessiten atencions puguin també ser derivats al nou centre», va anunciar ahir en roda de premsa. A més, el president va assegurar que serà «més barat» el servei de centre de dia a Salita que al Cedre tot i que encara no s’han tancat els convenis amb la Seguretat Social.

Valls va admetre que és conscient  que les seves declaracions són incendiàries i que mai són ben rebudes, sinó que són titllades d’ofensives. Amb tot, el president de l’AAMA té molt clar que vol lluitar per «la dignitat» dels malalts d’alzheimer i d’altres demències, malalties neurodegeneratives per a les quals encara no hi ha cura, i considera que l’atenció que s’ofereix al Cedre no és l’adequada.

Actualment hi ha diagnosticades unes 400 persones d’alzheimer i el centre de dia del Cedre n’atén una trentena. Segons Valls, n’hi ha una quinzena que podrien moure’s al nou centre privat Salita, ubicat al Parc de la Mola, ja que «ni el centre sociosanitari el Cedre, ni la clínica Sant Vicenç d’Enclar ni la residència Clara Rabassa, per on estan repartits els afectats que no poden ser atesos a casa, estan preparats per acollir malalts d’alzheimer».

Valls va insistir en què el personal del centre està desmotivat i té por i que la majoria no està preparat per atendre persones amb aquesta malaltia. A més, va revelar que la seva esposa, que és usuària del centre de dia del Cedre i pateix alzheimer tot i ser una dona jove (54 anys), va passar cinc hores tancada en una habitació a la cinquena planta del centre, que no s’utilitza, perquè s’havien oblidat d’ella.

A tot això, a més, Valls va garantir que ha tingut accés a l’informe sobre el Cedre que el SAAS va encarregar fa uns mesos a uns experts francesos en centres d’aquesta índole i que el text destaca molts mancances, «algunes greus». El president de l’AAMA manté que l’informe ha de ser difós entre els usuaris i els familiars del Cedre.

Finalment, Valls també va lamentar que el centre no tingui direcció ja que des de fa un temps no hi ha coordinador. El president de l’entitat va revelar que el Ministeri de Salut prepara un edicte per contractar una responsable del centre però, segons ell, «la persona ja està escollida a dit i no té el perfil adequat».

Comunicat breu del SAAS / Davant de les greus acusacions de Valls, el director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Lluís Burgués, que actualment gestiona el Cedre, va declinar fer declaracions, però el SAAS va emetre un breu comunicat en què garanteix que la seguretat i la bona atenció dels usuaris està garantida.

La nota diu el següent: «L’assistència sociosanitària i la seguretat dels usuaris/àries del Centre Sociosanitari El Cedre està totalment garantida. El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària vol posar de manifest aquesta situació davant les declaracions fetes des de l’Associació Andorrana de la malaltia de l’Alzheimer. El Centre Sociosanitari El Cedre no pateix manca de personal especialitzat ni problemes de seguretat que suposin cap perill per als usuaris del centre. Tanmateix, s’està fent un seguiment exhaustiu de les mesures proposades en l’informe fet pel servei d’inspecció del ministeri de Salut, Afers socials i Ocupació. La direcció del centre recau actualment en el director general del SAAS i la coordinació s’està fent de manera provisional per les dues infermeres de referència».

L’informe-auditoria realitzat per experts francesos el maig passat determinava que hi ha mancances que s’han de solucionar per oferir un bon servei als usuaris, segons va admetre el mateix Govern.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT