PUBLICITAT

Andorra la Vella

El dèficit per al 2016 augmenta un 8,4% i se situa als 28,2 milions

La previsió pressupostària per al proper exercici xifra les despeses en més de 423.000.000 euros

Per Marisa da Costa

El Govern preveu per al 2016 unes despeses valorades en 423.286.234,97 euros, mentre que l’import que s’espera sumar en el transcurs del proper exercici retrocedeix lleugerament respecte de l’anterior –un 1%– i s’estableix en 395.008.372,81 euros. La diferència de gairebé 28.300.000 euros existent entre ambdues xifres situa el dèficit de caixa de l’Estat un 8,46% per sobre de l’assumit el darrer exercici. 
 
Tot plegat es desprèn de les dades globals presentades ahir pel ministre portaveu de l’Executiu, Jordi Cinca, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres on anunciava la intenció d’entrar a tràmit parlamentari el projecte de llei del pressupost en els propers dies, un cop enllestides les memòries que acompanyen tota la documentació.
 
El també ministre de Finances va fer un balanç positiu dels resultats d’uns comptes «satisfactoris» que arriben amb cert retard respecte d’anys anteriors però que, segons va assegurar, «compleixen els paràmetres determinats  a la Llei d’estabilitat pressupostària». 
 
Si bé el pressupost compleix amb les línies marcades per la popularment coneguda com a Regla d’Or –aplicada en aquesta ocasió per primera vegada–, Cinca va reconèixer que la despesa corrent prevista «està uns milers d’euros per sobre» de l’establert, fet que espera esmenar en un futur on veu «difícil ajustar més el dèficit» si es vol «preservar els serveis» i model actual. 
 
En contraposició a l’augment, en un 0,2%, de les despeses de funcionament (valorades en 296.095.305,31 euros), ja es vaticina un descens en l’entrada d’ingressos derivat de «la tendència a la baixa de la taxa pel tabac» i de la reducció que es notarà en l’Impost sobre la Renda dels no Residents, arrel de la implementació dels CDIs. 
 
Entre els números globals que el representant de l’Executiu aportava ahir i que presentarà detalladament els propers dies, s’incloïen unes despeses de capital que generen un dèficit de gestió de més de 10 milions d’euros, comptades en 108.97 euros i les despeses financeres, de 18,2 milions. Ambdos números descendeixen un 1,1% i un 6%, respectivament, respecte de les quantitats del 2015.
 
Preocupació per les filtracions/ El portaveu del Govern, tot matisant que desconeix el contingut de la carta que la directora de l’INAF va fer arribar al Consell General per denunciar la filtració d’informació des de la comissió especial de vigilància i utilitzada per a interposar una demanda contra l’Estat, va considerar que, de ser certa l’acusació, «la preocupació» de Maria Cosan «és legítima». Jordi Cinca veu amb preocupació la possibilitat que els consellers desvetllin el contingut de les reunions perquè «posaria en qüestió» la tasca de l’ens i podria generar «recel» entre els mateixos components.

Ocupació/ El nombre de persones inscrites al Servei d’Ocupació, segons les dades aportades pel servei d’Estadística i avançades ahir per Jordi Cinca, continua la senda dels darrers 29 mesos i baixa en gairebé 200 persones respecte l’octubre del 2014: el darrer mes, les persones en situació de recerca de treball ascendien a 557. Aquesta dada però suposa un increment de gairebé una setantena de persones en relació al setembre.

Afers Exteriors/ A instància del ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i amb la voluntat de complir el compromís emprés juntament amb el Principat de Mònaco el 2013, el Consell de Ministres va acordar ahir donar continuïtat al programa de “Suport a les dones en edat de procrear per a la reducció de la malnutrició crònica a dues comunes de la regió Atsimo Andrefana a Madagascar», tot fent una nova aportació de 35.000 euros.

Adjudicacions/ Per tal de seguir comptant amb unes instal·lacions dedicades a les exposicions organitzades des de l’administració, els ministres van aprovar ahir adjudicar per més de 145.000 la rehabilitació de l’antic Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu (CIAM) d’Escaldes per tal que serveixi a aquesta funció. A banda, acordava també adquirir el primer vehicle elèctric del seu parc mòbil per poc més de 25.000 euros.

Medi ambient/ En vista de que cap de les empreses que es varen presentar al concurs nacional per a gestionar els Serveis Públics de l’Escorxador Nacional complien amb els criteris requerits, a petició de la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, la reunió de ministres va acceptar convocar un concurs de caràcter urgent per tal que una nova firma prengui el relleu a finals d’any a la que actualment duu a terme aquesta tasca.
PUBLICITAT
PUBLICITAT