PUBLICITAT

Les patologies en l’esquena, «la principal causa de discapacitat»

El doctor Francisco Kovacs atrau prop de 600 persones

Francisco Kovacs durant la conferència d’ahir al Centre de Congressos.
Francisco Kovacs durant la conferència d’ahir al Centre de Congressos. | ANA / B. N.
Prop de 600 persones es van reunir ahir a la tarda al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, per assistir a la conferència Mites i realitats sobre les malalties del coll i l’esquena, realitzada per l’expert mundial en l’àmbit de les malalties associades a l’esquena i el coll, el doctor Francisco Kovacs. Durant la ponència, emmarcada dins les xerrades saludables que anualment organitzen de forma conjunta MoraBanc i Advance Medical, els assistents han pogut conèixer, de la mà d’un investigador mèdic de primera línia internacional, les principals patologies derivades del coll i l’esquena, així com bona part dels estudis realitzats en els últims anys, els quals s’han traduït en un canvi de pràctiques tant pel que fa a la prevenció com a la diagnosi i el tractament mèdic posterior.
 
En aquest sentit, durant la ponència, Kovacs va recalcar que «la principal causa de discapacitat en tot el món es dóna amb les patologies relacionades amb l’esquena» i ha afegit que «el coll també és una de les parts que encapçala el rànquing mundial». Així, després d’afirmar que tothom al llarg de la seva vida acabarà patint algun problema d’esquena o coll, Kovacs va destacar que tots els camps d’estudi de la medicina es van actualitzant constantment, però el tractament de les patologies relacionades amb el coll i l’esquena és «un dels sectors que més ha evolucionat en els darrers vint anys».
 
En relació a aquesta evolució, el doctor, nascut a Palma de Mallorca va assegurar que «bona part dels coneixements que vaig adquirir a la universitat ara fa 32 anys han canviat radicalment» i va precisar que «no només han canviat, sinó que han acabat sent falsos». 
 
Així, Kovacks va lamentar que malgrat la bona intenció amb què treballen els metges, «durant molts anys s’han donat recomanacions perjudicials per als pacients pensant que eren bones pràctiques». Per aquest motiu, el ponent va insistir que aquesta situació evidencia la indispensable necessitat de «regir-se no només per opinions personals, sinó també per les proves científiques requerides en cada cas».
 
Per exemplificar aquesta realitat, el president de la Fundació Kovacs, institució que ha atès més de 190.000 pacients amb uns programes de promoció de la salut pública que han beneficiat més de 115 milions de persones en més de 200 països, va desmentir alguns dels mites que bona part de la societat té assumits com a correctes i que en cap cas acaba sent així. D’aquesta manera, en relació a la fase de diagnosi, Kovacs va comentar que excepte en casos concrets on hi ha indicis de fractura, «tant les radiografies com les ressonàncies magnètiques no serveixen per diagnosticar cap tipus de problema». A més, fent referència a les ressonàncies magnètiques, el doctor va assegurat que «els estudis demostren que fer una ressonància augmenta en un 800% el risc d’operar a un pacient innecessàriament». Quant als tractaments, Kovacs va desmuntar teories com el repòs en cas de dolor. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT