PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El 43% de les 120.000 tones de residus generades es reciclen

L’objectiu del Pla Nacional és que l’any 2020 es recuperin el 50% de les deixalles generades

Per E. J. M.

Marc Rossell i Javier Gómez, ahir durant la roda de premsa.
Marc Rossell i Javier Gómez, ahir durant la roda de premsa. | SFGA
El territori andorrà produeix 120.000 tones de residus l’any, de les quals en recicla un 43%, va informar ahir el director de Medi Ambient, Marc Rossell. L’objectiu del Pla Nacional de Residus 2001-2020(PNR) és que l’any 2020 s’arribi a un percentatge de reciclatge del 50%. Rossell també va indicar que el 66% dels residus generats anualment són exportats a l’estranger per ser reciclats o tractats. El 34% restant es traslladen al Centre de Tractament de Residus (el forn incinerador) «per això és tan important generar el mínim de deixalles», va subratllar el director de Medi Ambient.

El PNR 2001-2020 va fixar els objectius ha assolit durant dues dècades, amb una revisió quinquennal. Actualment ja s’està treballant en l’elaboració del pla 2016-2020, en què s’haurà d’incidir en la consecució de les fites marcades que sempre són reciclar més. «L’important és prevenir la generació de residus, no deixar empremta mediambiental», va insistir Rossell. De fet, «hem detectat que els punts d’abocaments de residus incontrolats han anat disminuint, per tant, la gent recicla més».

El director de Medi Ambient ho va explicar ahir durant la presentació del balanç d’activitats 2014-2015 del Centre Andorra Sostenible (CAS). Quant als projectes pedagògics, més de 3.600 escolars van participar a les 155 activitats organitzades pel CAS, va explicar el director del centre, Javier Gómez. El CAS, juntament amb el ministeri d’Educació, proporciona material als centres educatius perquè treballin projectes mediambientals i obtinguin l’etiqueta d’Escola Verda. Ja hi ha 16 centres que tenen el segell, que aglutinen més de 5.000 alumnes. La xifra representa el 43% dels centres educatius i el 48% dels estudiants del país.

D’altra banda, el CAS ha engegat la campanya Porta’m a la deixalleria i per la 37a Fira d’Andorra la Vella ha entregat caixes de cartró plegables perquè la gent recopili a casa petits residus per portar a la deixalleria. Per la Fira també es va repartir la guia Ecologia domèstica, la tercera que edita el CAS, en què es donen consells de com ser més sostenible a casa i reciclar correctament.

Quant a la campanya de recollida de residus electrònics, «els més contaminants», en col·laboració amb Creu Roja i Andorra Telecom, enguany s’han recollit 706 objectes de «brossa electrònica»: 461 telèfons per reciclar; 46 telèfons per reutilitzar; 141 carregadors i 12 tauletes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT