PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

El temporal de pluja deixa 115 litres a Alinyà i 72 a la Seu d’Urgell

La xifra de la capital alturgellenca és la més gran dels darrers anys

Per EL PERIÒDIC

El riu Valira, entre la Seu i Castellciutat, ahir.
El riu Valira, entre la Seu i Castellciutat, ahir. | RÀDIO SEU
El temporal de pluja de les darreres hores ha deixat un registre de fins a 72 l/m2 a la Seu d’Urgell, segons l’observació feta pel naturalista urgellenc Jordi Dalmau. La precipitació va ser especialment intensa al llarg de la tarda i nit de dilluns i, en espera de confirmació oficial, aquesta seria la quantitat de pluja més gran caiguda en 24 hores els darrers anys. El registre semblant més recent es remunta al 18 de desembre de 1998, quan també es va comptabilitzar 72 litres en un sol dia.

La pluja més forta de la comarca ha estat a Alinyà, amb 115,3 l/m2. En observatoris propers a l’Alt Urgell s’han sumat quantitats encara més grans de pluja. Així, a Gisclareny (Berguedà) s’ha acumulat 186 l/m3, la tercera xifra més alta de Catalunya després de Viladrau (198) i el Parc Natural dels Ports (220). Al Port del Comte, 163,8; i al refugi de Prat d’Aguiló, al Cadí, 147,2.

Inundat un garatge comunitari/ Tanmateix, l’Alt Urgell i el Pirineu no han estat entre les zones amb més incidències pel temporal. Segons va informar Emergències, els Bombers van haver d’intervenir en un edifici de Calbinyà, la matinada de dilluns perquè havia entrat aigua al garatge comunitari. A Oliana, ahir al matí es va haver de retirar fang dels baixos d’una casa. Alhora, es recomana precaució a les carreteres pel risc que hi hagi en les properes hores despreniments de roques a les carreteres.

A Bellver de Cerdanya, els agents van retirar dilluns al vespre un porxo d’una casa, al carrer de la Rectoria del poble de Pedra, i van abalisar la zona. I a Puigcerdà la tempesta va cremar un quadre elèctric i va provocar la caiguda d’un arbre al camí de la Pedregosa. En aquest sentit, a la Cerdanya també va ser notícia el vent fort en cotes altes, amb cops de més de 120 km/h a la Tosa d’Alp.

Neu a cotes altes/ La precipitació va esdevenir neu a les cotes més altes, a partir dels 2.300 metres en general. Aquest fet va permetre que molts cims de la cara nord del Pirineu ja s’hagin emblanquinat amb una capa prou sòlida de neu. És el cas, entre d’altres, de la Coma d’Arcalís, l’entorn del port d’Envalira i Espot, segons van informar els respectius complexos d’esquí de Vallnord, Grandvalira i Ski Pallars.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT