PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Nou tall d’aigua a Escaldes per la terbolesa i força del riu Madriu

Capesa va treballar tota la matinada de dimarts però el servei no es va poder restablir fins al migdia

Per ESTHER JOVER MARTIN

El cabal del riu Madriu baixa ple i amb molta força, ahir al matí, al seu pas pel pont de la Plana a Escaldes-Engordany, on s’hi van acostar algunes persones a observar-ho.
El cabal del riu Madriu baixa ple i amb molta força, ahir al matí, al seu pas pel pont de la Plana a Escaldes-Engordany, on s’hi van acostar algunes persones a observar-ho. | TONY LARA
El veïnat d’Escaldes-Engordany es va despertar ahir al matí amb una desagradable sorpresa: de nou, no hi havia servei d’aigua. La forta tempesta que va caure dilluns al Principat va provocar que el riu Madriu baixés violent i tèrbol i per prevenir la contaminació del dipòsit la Companyia d’Aigües Potables SA (Capesa), l’empresa que subministra l’aigua potable a la parròquia, va decidir tallar el servei unes hores. L’aigua va començar a tornar a les llars ahir al migdia.

El president de Capesa, Eduard López Mirmi, va explicar ahir la cronologia dels fets. Els avisos meteorològics ja advertien que dilluns les condicions serien adverses i, per tant, «tant divendres com dilluns al matí vam estar rentant els filtres que hi ha abans de la captació del dipòsit», va explicar López. «Sabíem que venia alguna cosa, però no sabíem què».

Dilluns, cap a les sis de la tarda, es van començar a complir les previsions i va començar a ploure amb intensitat. «La terbolesa era alta però acceptable» fins a les 20.45, quan «la terbolesa es va tornar inadmissible i vam decidir tallar l’entrada de la captació». «El riu Madriu baixava molt violent, com no l’havia vist mai, i brut. Feia por! La força de l’aigua no es va endur el pont de la Plana de miracle!», va confessar el president de Capesa.

La capacitat del dipòsit de la Plana només deixa tres hores d’autonomia, per tant, a les 23.35 ja s’havien esgotat les reserves. A les quatre de la matinada va parar de ploure i, de seguida, Capesa va procedir a la neteja de l’entrada del dipòsit de fulles, sediments, troncs i d’altres –«per sort no hi havia pedres», va puntualitzar  López Mirmi– am la intenció de «reobrir el dipòsit l’abans possible i que s’omplís abans de les sis del matí».

No obstant això, tot i que la terbolesa ja havia baixat fins a uns límits acceptables, «teníem pendent el problema de la microbiologia i el Govern havia de dir si l’aigua era apta per al consum de boca. Vam fer anàlisis primàries i, a partir de les deu del matí vam començar a reomplir el dipòsit i més tard vam tornar a donar el servei», va aclarir el president de Capesa. Al migdia, l’aigua potable va començar a tornar a les llars de la parròquia.

MANCA DE DIPÒSITS / «El problema és que no tenim dipòsits!», va lamentar Mirmi. «Si tinguéssim una capacitat de 5.000 metres cúbics hauríem tingut reserves per a 48 hores i ningú s’hauria adonat del tall d’aigua i hauríem treballat tranquil·lament, però el problema és que, actualment, només tenim autonomia per a tres o quatre hores», va puntualitzar. A més, el tancament d’aigua es va realitzar al vespre, en una hora punta d’ús d’aigua a les llars, i el dipòsit es va buidar. «Com que va ser al vespre-nit no vam avisar i, a més, pensàvem que podríem restablir el servei a les sis del matí», va admetre.

A l’estiu, com a conseqüència dels talls d’aigua, es va col·locar un mur de contenció al riu, «que alguna cosa fa», va comentar López. «Però la torrentada de dilluns venia del riu Madriu i baixava molt, molt violent. Al juliol el riu baixava de color xocolata; dilluns no estava tan brut, però venia amb moltíssim cabal».

El director de Protecció Civil, Francesc Areny, va confirmar ahir que la tempesta no va provocar cap esllavissada d’importància ni afectacions de gravetat. «El COEX (l’Àrea de Conservació i Explotació de Carreteres) va participar en petits desperfectes a Escaldes-Engordany, sobretot a la part alta de l’avinguda Fiter i Rossell, i a Nagol hi va haver un petit despreniment», va confirmar.

Tot i la força de la tempesta, «ha caigut més aigua que a l’estiu però ha caigut amb més temps», va puntualitzar Areny. «Patíem perquè no hi hagués una esllavissada forta a la muntanya d’Os, però no ha passat res», va afegir.

SORTIDES DELS BOMBERS / De fet, la pluja va afectar els baixos de molts edificis, tant comerços com garatges, perquè hi va haver moltes filtracions i desbordaments de rierols i clavegueram. Els Bombers van realitzar una vintena de sortides des de dilluns a les nou del vespre fins a la tarda de dimarts, en la majoria dels casos per desaiguar baixos que havien quedat inundats. També van haver d’intervenir en quatre petits despreniments de pedres però que no van suposar cap afectació greu.

Les previsions meteorològiques, segon el servei Meteo.ad, indiquen que durant els pròxims dies no plourà i la temperatura remuntarà. Per tant, de moment no s’ha de preveure un nou tall d’aigua a Escaldes-Engordany per terbolesa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT