PUBLICITAT

LA CORTINADA

Xandri reflexiona sobre els lligams de l’ésser humà amb la terra

‘Orígens’ és la segona proposta de Kunstank, el contenidor artístic

Per EL PERIÒDIC

Joan Xandri i Elena Sánchez mostren una de les peces de la mostra ‘Orígens’.
Joan Xandri i Elena Sánchez mostren una de les peces de la mostra ‘Orígens’. | KUNSTANK
El venecià Joan Xandri és la segona proposta del projecte cultural Kunstank, el contenidor d’art impulsat per Elena Sánchez per dinamitzar l’art contemporani a Andorra. El primer kunstank es va muntar a l’església de Sant Martí de la Cortinada amb l’obra de Jordi Casamajor per posar «en diàleg l’art de diferents èpoques» i ressaltar «el valor patrimonial en un temple religiós». Ara, la proposta amb Xandri «pretén situar l’espectador al valor de la natura i als lligams que l’ésser humà manté amb la mare terra».

Orígens, el projecte que presenta Xandri, s’ha instal·lat a Casa Masover, al Vilar de la Cortinada, on hi ha el Centre de Natura, on es podrà veure fins al 15 de novembre. La Casa Masover va ser reformada pels arquitectes Xavier Orteu i Enric Dilmé l’any 2005 i forma part del patrimoni nacional.

Segons explica Sánchez, el projecte Orígens «posa en relleu el valor identitari amb la natura i la terra, el valor patrimonial i històric d’una de les cases més destacades d’Andorra, en un espai reformat i pensat per difondre el valor i la importància del patrimoni natural. La casa forma part del patrimoni civil d’Andorra i va ser habitada pels masovers de Casa Rossell, íntimament lligats a la terra. El conjunt arquitectònic està format per dos immobles, el paller i la casa, on s’ubica el projecte».

El pintor Joan Xandri ha concebut Orígens per a l’espai on es mostra, amb la voluntat «d’entrar en contacte amb la terra i el lligam més íntim de cadascú de nosaltres vers la natura a la qual pertanyem. No es tracta tant dels lligams familiars, històrics i geogràfics sinó dels vincles que ens porten directament a les entranyes de la terra, independentment de la circumstància històrica i personal».

L’artista Joan Xandri (Andorra la Vella, 1956) va estudiar Belles Arts a Tolosa. Pinta amb un llenguatge expressionista dels seus inicis per comunicar-se de forma directa amb una presència molt marcada de la natura en tota la seva producció artística. Xandri és un dels dos artistes seleccionats per representar Andorra a la 56a Biennal de Venècia, que es clou el dia 22, amb una instal·lació que reflexiona al voltant de la relació entre l’artista i l’espectador.

Quant a Orígens, Xandri reflexiona: «La terra en si mateixa ha estat sempre motiu de reflexió a la meva obra, venim d’ella i en formem part fins que retornem a ella quan morim. Mostro la terra com a nutrient emocional i espiritual del que som en una relació íntima, maternofilial amb un gran sentiment de pertànyer a la terra».

La inauguració d’Orígens serà aquest dimecres a les 18.30 i el dia 17 tindrà lloc una taula rodona sobre L’art en l’espai públic, amb Joan Xandri, Enric Dilmé i Hénri Périer, comissari de la participació andorrana a la Biennal de Venècia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT