PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Premis per tenir cura de l’entorn

Volta’l Segway Tour i els coixins tèrmics, els millors projectes mediambientals de l’any 2014

Per EL PERIÒDIC

El responsable de l’empresa Volta’l, Andorra Segway Tour, Quim Barceló, passeja amb un dels vehicles ‘segway’ pel passeig del riu Valira, al centre d’Andorra la Vella.
El responsable de l’empresa Volta’l, Andorra Segway Tour, Quim Barceló, passeja amb un dels vehicles ‘segway’ pel passeig del riu Valira, al centre d’Andorra la Vella. | ANA / M. G. C.
El projecte de coixins tèrmics de l’Escola Andorrana de maternal i primera ensenyança de Sant Julià de Lòria i l’empresa Volta’l, Andorra Segway Tour han estat els guanyadors de la 9a edició del Concurs d’Iniciatives Ambientals, organitzat pel Centre Andorra Sostenible i el Comú d’Escaldes-Engordany. Els guardons 2014 es van entregar a principis d’any i els premiats asseguren que gràcies al reconeixement, a part de rebre la dotació econòmica, han obtingut «ressò mediàtic», el que suposa un bon mecanisme per donar-se a conèixer i que la societat s’interessi pels projectes guanyadors, segons informa l’ANA.

El primer premi de la categoria empresaris de la novena edició va ser per a Volta’l, Andorra Segway Tour, un projecte impulsat per Quim Barceló que ofereix rutes per Andorra amb un segway com a mitjà de transport. El segway és un vehicle de transport lleuger, elèctric i sostenible. Volta’l ofereix rutes per les Valls del Nord, el centre històric d’Andorra la Vella i també per Canillo. L’empresa es va crear fa gairebé tres anys i gràcies al premi va poder fer més promoció.

L’Escola Andorrana de Sant Julià va ser la guanyadora de la categoria escoles i universitats, amb una acció impulsada en el marc del projecte Escoles Verdes. L’alumnat va desenvolupar uns coixins terapèutics, creats amb trossos de roba reciclats i amb llavors, que serveixen per pal·liar els dolors corporals, escalfant o refredant els coixins al microones o al congelador. El procés de fabricació del producte va implicar tota l’escola, involucrant també les famílies.

El director del centre, Isaac Benchluch, ha explicat que gràcies al premi, l’escola va rebre una dotació econòmica que es va destinar a la compra de tres compostadors i un recuperador d’aigua, i a la instal·lació d’un reg ecològic amb aigües freàtiques a tota l’escola. Benchluch ha indicat que aquesta iniciativa, a més d’aportar una dotació econòmica, fa que «tota l’escola en parli i tothom hi vulgui participar».
L’Escola Andorrana de segona ensenyança de Santa Coloma va rebre el segon premi de la categoria escolar amb un projecte d’horts.

En l’última edició del Concurs d’Iniciatives Ambientals, el guardó en la categoria societat civil va quedar desert, tot i que es va atorgar una menció especial a Zeus Lozano pel seu projecte d’horts ecològics i cooperatives que encara no havia estat engegat. El responsable del Centre Andorra Sostenible, Javi Gómez, ha recordat que els premis són per a «reconèixer i donar visibilitat» a projectes que ja estan en fase inicial.
En les nou edicions del certamen, s’han presentat 99 projectes, dels quals 38 en la categoria de societat civil, 27 empreses i 34 escoles. En total, s’han repartit més de 50.000 euros en premis. En l’última edició hi va haver una davallada de candidatures, amb tan sols quatre propostes presentades.

Nova convocatòria

El termini per presentar els projectes que volen optar als premis de la desena edició encara està obert fins al 20 de novembre. Com cada any, hi haurà tres categories: la de societat civil, destinada a tota la ciutadania i entitats; la categoria d’empresaris, per a les empreses que facin activitats respectuoses amb el medi, i la categoria d’escolars i universitaris, dirigida a tots els centres d’ensenyament que practiquin activitats sostenibles.

La dotació econòmica serà de 1.500 euros per al primer premi i 800 euros per al segon classificat de cada categoria. En total, es repartiran, si no queda cap premi desert, 6.900 euros. Les propostes es poden presentar fins al 20 de novembre i els premis es lliuraran durant el gener del 2016.

El jurat, segons ha puntualitzat el responsable del Centre Andorra Sostenible, tindrà en compte les millores que impliqui el projecte en el medi ambient, el grau d’avançament i la implantació de les actuacions, el caràcter innovador i la  memòria explicativa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT