PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Obligatorietat de preparar els vehicles per a la neu i el gel

El Codi de circulació exigeix equipaments fins al 15 de maig

Per E. J. M.

Agents de la Policia controlen els vehicles en una forta nevada.
Agents de la Policia controlen els vehicles en una forta nevada. | TONY LARA
El Codi de circulació estableix que, entre l’1 partir de l’1 de novembre i el 15 de maig, els vehicles han d’estar preparats amb equipament especials, com cadenes de neu o accessoris similars, per circular en condicions de neu i gel. Els agents de l’autoritat poden imposar les sancions econòmiques previstes al Codi i, a més, immobilitzar els vehicles que, atenent l’estat nevat o gelat de la calçada i l’estat o les característiques dels pneumàtics o del vehicle, «puguin raonablement representar un perill per a la circulació o un factor de congestió del trànsit».

El Consell General va aprovar, el gener del 2014, la Llei 2/2014, del 23 de gener, de modificació del Codi de la circulació, del 10 de juny de 1999, en què s’introdueix l’obligatorietat de portar els vehicles equipats per la neu. L’article 74.1 diu que «és obligatori per a tots els vehicles de motor, exceptuant els vehicles de motor de dos o tres rodes –bessones o no–i els quadricicles, circular amb equipaments especials, com ara pneumàtics d’hivern o pneumàtics tipus M+S, pneumàtics de claus, cadenes de neu o accessoris similars (cadena de lona, cadena líquida, spider o altres), en situacions en què la calçada estigui totalment o parcialment nevada o gelada, i és obligatori circular a una velocitat adaptada a les condicions climatològiques del moment».

L’article també puntualitza que «en el cas específic dels pneumàtics de claus, la seva utilització està autoritzada únicament des de l’1 de novembre i fins al 15 de maig de cada any. Les dimensions i la forma dels claus poden ser determinades pel departament competent». L’article 74.2 puntualitza que «està prohibit circular amb cadenes de neu o accessoris similars quan la calçada estigui neta de neu o gel».

SANCIONS DE 60 A 500 EUROS / Quant a les sancions, el Codi de circulació estableix diverses multes econòmiques segons les circumstàncies. No circular amb equipaments especials en situacions en què la calçada estigui totalment o parcialment nevada o gelada se sanciona, per a vehicles amb pes màxim autoritzat inferior o igual a 3,5 tones, amb 180 euros, i per a vehicles amb pes màxim autoritzat superior a 3,5 tones, amb 500 euros. No circular a una velocitat adaptada a les condicions climatològiques del moment es castiga, per a vehicles amb pes màxim autoritzat inferior o igual a 3,5 tones, amb 60 euros, i per a vehicles amb pes màxim autoritzat superior a 3,5 tones, amb 180 euros.

Circular amb cadenes de neu o accessoris similars quan la calçada estigui neta de neu o gel se sanciona amb 60 euros i circular amb pneumàtics de claus fora del període establert, de l’1 de novembre al 15 de maig, es multa amb 60 euros.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT