PUBLICITAT

Andorra la Vella

Nomen qualifica «d’esgarrifosa» l’oferta de compra que ha rebut

Raiffeisen reitera que la destrucció de valor la pagarà la clientela

Per e.j.m.

Eusebi Nomen, en una compareixença anterior.
Eusebi Nomen, en una compareixença anterior. | Tony Lara
«Les autoritats andorranes desitgen que siguem candidats a la compra de Vall Banc, però hem reiterat que no», va insistir ahir el president del consell rector de la societat cooperativa raiffeisen.ad, Eusebi Nomen. L’economista va insistir que K Capital, l’empresa contractada per l’AREB per gestionar la venda del banc pont, «ens proposa que comprem Vall Banc i ens dóna unes dades generals, absolutament esgarrifoses, i que no puc dir perquè estic subjecte a confidencialitat».
 
Nomen va entregar ahir al Consell General un recull de documentació per als grups parlamentaris perquè la tinguin en compte la setmana que ve, quan el president de l’AREB, Albert Hinojosa, comparegui davant de la Comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera.
 
Segons les dades rebudes pels membres de raiffeisen.ad, «serà la clientela la que acabarà pagant la destrucció de valor que s’ha generat a partir de la intervenció de BPA, que ara ja suma centenars de milions d’euros», va alertar Nomen. El president de la cooperativa va argumentar que «l’única manera que no ho pagui la clientela és que l’AREB faci una ampliació de capital de Vall Banc o de BPA». Si s’acaba executant la capitalització, «qui pagarà aquesta disbauxa serà el contribuent, ja sigui en forma d’impostos sobre el patrimoni, noves figures impositives o endeutament». Nomen també va voler recordar que «el que s’obtingui de la venda de Vall Banc anirà a cobrir les despeses de l’AREB. Algú haurà de pagar la destrucció de valor, i ho pagarà la clientela a no ser que hi hagi una ampliació de capital».
 
Segons Nomen, el Govern està realitzant una maniobra en diverses fases: primer, passar els actius de BPA a Vall Banc, amb una destrucció de valor; segon, esperar després de les comunals per vendre els actius de Vall Banc als bancs andorrans que els interessi, i, tercer, liquidar Vall Banc. A més, «tots els treballadors aniran al carrer en un escenari de liquidació, és a dir, que cobraran una indemnització molt inferior de la que els correspon», va concloure Nomen. Per tot això, els representants de raiffeisen.ad mantenen que la gestió de la intervenció de BPA és «un disbarat flagrant». 
 
L’acció deixa «el sistema financer andorrà desprestigiat perquè estant creant un risc sistèmic més fort que el que va provocar la carta del FinCEN». L’economista va subratllar que en l’auditoria a fons que s’està realitzant de tots els comptes de BPA, només se n’ha detectat un 5% que poden tenir problemes, però que això no vol dir que blanquegin diners. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT