PUBLICITAT

Andorra la Vella

Pinyons i ametlles, els més buscats

Els comerciants asseguren que els sabors tradicionals segueixen guanyant als innovadors

Per Estefania Gracia

Un home cuina panellets.
Un home cuina panellets. | Tony Lara
L’olor de castanyes recent fetes, la brillantor dels panellets acabats de daurar, i perquè no, els moniatos ven calents per fer passar el fred que ja comença a arribar. 
 
La tardor ens persegueix i quina festivitat millor que la de Tots Sants per fer-nos reviure els aspectes més acollidors i tendres d’aquesta època de l’any marcada per la caiguda de les fulles caduques que ven aviat inundaran els carrers del Principat. El proper cap de setmana es celebra la castanyada i es rendeix homenatge a tots els Sants, una festivitat que tot i tenir escenaris pesarosos–doncs un cementiri o una cripta no és un dels llocs més idíl·lics que es puguin trobar– també acull tradicions dolses i edulcorants.
 
Què seria de la diada sense uns bons panellets o unes castanyes ven torrades per acompanyar les flors i tributs que normalment es presenten als sers estimats que han marxat. I és que és impensable imaginar una festivitat de tals magnituds sense aquests protagonistes caiguts de l’arbre o els fets amb sucre, ou, ratlladura de llimona, ametlla, pinyons o tot ingredient que se li vulgui afegir.
 
I és que tot i que els comerciants asseguren que els panellets més venuts segueixen sent els tradicionals; «de pinyons, ametlles o coco». També hi ha els més atrevits «que prefereixen agafar els de xocolata, cafè, codony o fins i tot maduixa». I és que enrera queden els colors pastels i daurats, «ja que cada cop ens demanen panellets més variats, amb cobertures blaves, verdes, roses o amb motius decoratius!». 
 
Pel que fa a la compra d’aquests preuats menjars, els comerciants asseguren que tot i que cada any hi ha més famílies que decideixen fer els panellets a casa, «perquè així aprofiten per passar una bona estona amb la família», «seguim fent safates per encàrrec, perquè cada any se’ns solen acabar per l’1 de novembre, tot i que després en fem més».
 
D’altra banda, les castanyes continuen guanyant als moniatos, «potser perquè els moniatos avui en dia els podem trobar durant tot l’any a gairebé tots els supermercats, i les castanyes només les trobem durant la tardor i l’hivern, per això nosaltres en tenim alguns però solem vendre sobretot castanyes», comenta un dels comerciants. També assegura que aquest any vendran més, «l’any passat va ser un any ‘normalet’, vam anar venent però no va ser un dels millors, però tenim fe en aquesta temporada, ja que no fa un mes que estem oberts i ja notem millora». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT