PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Compte enrere per conèixer si les falles són patrimoni

La Unesco decidirà al desembre si la festa entra a la llista mundial

Per EL PERIÒDIC

Un fallaire d’Andorra la Vella roda una falla la nit de Sant Joan de 2013.
Un fallaire d’Andorra la Vella roda una falla la nit de Sant Joan de 2013. | TONY LARA
La Unesco decidirà, durant l’assemblea que tindrà lloc a Namíbia del 30 de novembre al 4 de desembre, si la festa de les falles de la nit de Sant Joan es mereix entrar a la llista d’elements del patrimoni immaterial de la humanitat. La candidatura de les Festes del foc del solstici d’estiu dels Pirineus, liderada per Andorra, ha anat superant tots els talls i es troba entre les 35 propostes finalistes que es debatran en breu a Namíbia. Els fallaires confien que el dossier prosperarà i que la festa del solstici d’estiu serà declarada patrimoni mundial durant la desena sessió del Comitè intergovernamental per a la salvaguarda del patrimoni cultural intangible.

La candidatura inclou 63 pobles d’Andorra (Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, on encara se celebra la festa de les falles), Catalunya, la Val d’Aran, Aragó i el sud de França que conserven la tradició de les falles per Sant Joan. L’origen de la festa no és clar ja que es baralla la hipòtesi que sigui d’origen prehistòric o medieval. En tot cas, el foc n’és el protagonista i es relaciona amb el culte primitiu als déus per a l’èxit de les collites, l’arribada del bon temps en el solstici d’estiu, i també rituals solars, de fecunditat o aparellament i per espantar els mals esperits.

A Andorra les falles es fan rodar. Les tradicionals es fan amb tronc de beç però, per conservar-los, des de fa anys les falles es fan amb un paper especial dins d’una malla.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT