PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Fundació Privada Tutelar supervisa 25 persones

La justícia determina quan la institució es fa càrrec de persones incapacitades

Per ESTHER JOVER MARTIN

Visita dels patrons de la Fundació Privada Tutelar a l’Escola Meritxell.
Visita dels patrons de la Fundació Privada Tutelar a l’Escola Meritxell. | ALEX LARA
La Fundació Privada Tutelar (FPT) s’encarrega actualment d’atendre i supervisar un total de 25 persones que han estat declarades per l’autoritat judicial amb incapacitat mental. Segons les dades de setembre 2015, la FPT tutela 19 persones, té quatre persones sota pretutela i compta amb dos curateles. 
 
La FPT es va constituir formalment el setembre del 2007 i és la persona jurídica que exerceix la tutela d’una persona quan la resolució judicial ho determina. La Fundació va començar l’activitat l’any 2008 amb quatre tuteles i el nombre de persones al seu càrrec ha anat augmentant progressivament: el 2009, set (sis tuteles i una curatela); el 2010, 13 (set tuteles, quatre pretuteles, una curatela i una administració patrimonial); el 2011, 14 (set tuteles, cinc pretuteles, una curatela i una administració patrimonial); el 2012, 18 (nou tuteles, quatre pretuteles, dos curateles i dos administracions judicials); el 2013, 19 (11 tuteles, cinc pretuteles, una curatela, una administració judicial i una administració patrimonial), i el 2014, 23 (17 tuteles, tres pretuteles i dos curateles). Les dades del 2015 ja han estat comentades.
 
Les dades s’han publicat al Butlletí del Consell General del 23 d’octubre, com a resposta a una pregunta escrita presentada pel conseller liberal Jordi Gallardo sobre el protocol previst en els casos que es declara la incapacitat mental d’una persona. La ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, respon que és l’autoritat judicial qui decideix incapacitar o no una persona i qui l’ha de tutelar, ja sigui una persona física o jurídica. 
 
Ferrer no ha pogut respondre quantes persones s’han declarat incapacitades durant els últims quatre anys perquè és una qüestió judicial, no del Govern. La dada que es disposa és la de l’activitat de la Fundació Privada Tutelar, a la qual la justícia pot encarregar la tutela d’una persona. El Govern, ara per ara, no tutela ningú directament. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT