PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El 60% de les empreses declaren 570 milions d’euros de beneficis

Encara no es poden classificar els guanys per sectors d’activitat

Per E. J. M.

Els consellers del grup parlamentari liberal, dijous al Consell General.
Els consellers del grup parlamentari liberal, dijous al Consell General. | TONY LARA
El 60,24% de les empreses del país van obtenir, durant el 2014, gairebé 570 milions d’euros de benefici, concretament 569.402.159,37 euros. El nombre d’empreses amb guanys han estat 5.134 d’un total de 8.523 empreses declarades. La dada es difon al Butlletí del Consell General publicat ahir, en resposta escrita a una pregunta presentada al Govern pel conseller liberal Jordi Gallardo, que volia conèixer el nombre d’empreses que van declarar beneficis l’any 2014.

Les dades s’han extret de les declaracions de l’Impost sobre societats (IS) i de l’Impost sobre la renda de les activitats econòmiques (IAE), corresponents a l’exercici fiscal 2014, presentades pels obligats tributaris fins a la data de la resposta, segons consta al Butlletí. Amb tot, el Govern puntualitza que les dades «poden patir alteracions» per dues causes: perquè «el període voluntari per presentar les declaracions de l’IS de l’exercici 2014 encara no ha finalitzat –resten pendents les societats que tenen un exercici fiscal diferent de l’any natural–, i pel fet que les declaracions que suporten aquestes dades poden ser sotmeses als procediments de comprovació i inspecció tributària».

D’altra banda, la pregunta de Gallardo també demanava saber la variació entre els beneficis declarats el 2013 i el 2014, una dada que el departament de Tributs i Fronteres no ha pogut aportar perquè abans de l’1 de juny del 2015, quan es va posar en marxa un nou sistema d’informació integrat de gestió dels tributs, no es recollia informàticament la dada del resultat comptable dels obligats tributaris. De moment, la dada del 2013 només existeix en format paper i la documentació s’està digitalitzant. Fins que no es digitalitzi tota la paperassa no es podrà disposar de la informació, calcular-ne el global i comparar-la amb la del 2014.

Gallardo també va sol·licitar al Govern classificar les dades per sectors, però diverses causalitats ho impedeixen: no totes les persones físiques o jurídiques que realitzen activitats econòmiques subjectes a l’IS o a l’IAE han d’estar inscrites al Registre de Comerç, poden tenir més d’un comerç amb diferents activitats comercials inscrits al Registre però l’obligat tributari és únic, o es pot ser titular d’un comerç amb múltiples activitats econòmiques. Per tot això, no es pot determinar a quina activitat cal atribuir el benefici.

Actualment, Tributs i Fronteres i els departaments d’Economia i Estadística treballen per determinar els mecanismes que permetin classificar el resultat de les empreses per sectors d’activitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT