PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Resoldre un problema social al preu de 0,25 rotondes

L’augment del salari mínim suposa per a l’Estat 400.000 euros

Per E. J. M.

La ministra de Cultura, Esports i Joventut, Olga Gelabert, ahir al Consell General.
La ministra de Cultura, Esports i Joventut, Olga Gelabert, ahir al Consell General. | TONY LARA
El Govern va reiterar ahir, durant la sessió ordinària del Consell General, que el salari mitjà creixerà un 6%, progressivament, durant la legislatura, i va detallar que l’impacte sobre els fons de l’Estat serà d’uns 400.000 euros. La quantitat servirà per augmentar la partida de les pensions no contributives, que complementen les pensions de la CASS per a que els beneficiaris ingressin una pensió equivalent al salari mínim, com estableix la Carta Social Europea. El Govern insisteix que l’augment no es pot assumir de cop i el conseller socialdemòcrata Pere López va recordar que construir una rotonda val 1,5 milions d’euros i, per tant, l’augment se situa «al voltant del cost de les 0,25 rotondes».

Emissió d’euros

2,5 milions de benefici per emetre moneda
El ministre de Finances, Jordi Cinca, va anunciar que la primera emissió d’euros suposarà uns beneficis de 2,5 milions d’euros. Cinca va detallar que el cost d’encunyament (més seguretat, transport i packaging) ha estat d’uns 855.000 euros, mentre que per la comercialització dels lots d’euro ja s’han ingressat uns 2,3 milions d’euros, per tant, el benefici ha estat de gairebé 1,5 milions d’euros. Cinca preveu que amb la resta de lots que queden per comercialitzar i la moneda commemorativa s’ingressarà un milió d’euros més.

Inversió estrangera
17 «no» a operatives internacionals
La consellera liberal Judith Pallarès va informar ahir que té constància de 17 casos en què les entitats bancàries han denegat a empreses estrangeres obertura de comptes i per operar internacionalment. La consellera ho va atribuir a les conseqüències de l’afer BPA però el titular de Finances, Jordi Cinca, ho va negar. El ministre va argumentar que cada banc té el seu criteri i que la normativa internacional cada vegada és més exigent. Cinca va dir que de 1.549 sol·licituds d’inversió estrangera aprovades pel Govern a finals del segon trimestre del 2015, un 70% s’han formalitzat, o sigui, que han obert comptes bancaris.

Esports
Una residència esportiva a Sud Ràdio
L’edifici de Sud Ràdio, un bé cultural del Govern que fa 30 anys que està en desús, es convertirà en una residència d’alçada per a esportistes i equips d’elit. Sud Ràdio està situat a 2.500 metres d’altitud i esdevindrà la residència en alçada més alta d’Europa i la tercera del món. El ministeri d’Esports està redactant el plec de bases del concurs per adjudicar el condicionament de l’espai, que inclourà: una àrea de medicina esportiva i una de recuperació funcional, un laboratori d’anàlisi de rendiment i una àrea d’investigació i desenvolupament.

Sanitat
2,8 milions d’euros per als sous del SAAS
Durant l’any 2015, la partida de retribucions per al gairebé miler de persones que treballen al SAAS serà de gairebé 2,8 milions d’euros, la majoria dels quals per pagar el personal assistencial.

CASS
Un simulador en línia per calcular pensions
Els consellers del grup mixt han demanat al Govern que la CASS habiliti un simulador en línia que permeti a la ciutadania calcular la pensió que tindrà quan es jubili.

Medi ambient
Regular l’ús de l’aigua i aclarir competències
La titular de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va anunciar ahir que té previst abordar durant la segona meitat de la legislatura la regulació sobre els nous usos de l’aigua i definir les atribucions de cada administració, per tant, per fer-ho, el Govern buscarà el consens amb els comuns.

Salut esportiva
Esborrany de la llei d’antidopatge
La ministra d’Esports, Olga Gelabert, va assegurar ahir que abans d’acabar l’any s’entrarà a tràmit parlamentari el projecte de la llei antidopatge, una exigència del Consell d’Europa i un compromís que Andorra va adoptar l’any 2006 i que no ha complert. Davant l’amenaça europea de no permetre a Andorra organitzar esdeveniments internacionals, Gelabert s’ha posat les piles.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT