PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Andorra invertirà en el projecte de la RN20 si rep un fons europeu

Educació, Ensenyament Superior i Recerca també vol accedir al Poctefa

Per E. J. M.

Un fotògraf retrata el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, en la compareixença d'ahir al Consell General.
Un fotògraf retrata el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, en la compareixença d'ahir al Consell General. | TONY LARA
França i Andorra presentaran, abans del 10 de novembre, el projecte de millora de la RN20 francesa  a la primera convocatòria del programa de fons europeus Poctefa 2014-2020 (Programa europeu de cooperació transfronterera Espanya-França-Andorra). El conjunt d’actuacions inclou la prevenció de riscos i protecció d’allaus per millorar l’accessibilitat hivernal al Principat des de França. El projecte tindrà un pressupost d’entre 3 i 5 milions d’euros, dels quals la subvenció europea en pot atorgar fins al 65%. El 35% restant del cost l’hauran d’invertir França i Andorra.

El nou Poctefa permet que Andorra pugui presentar un projecte amb un dels dos socis de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), Espanya o França, mentre que en l’anterior convocatòria havia d’acordar-ho amb tots dos. Andorra no és membre de la Unió Europea i no es pot beneficiar directament dels fons europeus, però sí pot participar en projectes que beneficiïn el país i, per això, s’organitzen partenariats amb els països veïns.

De cara a la segona convocatòria de subvencions Poctefa, l’any 2017, hi ha en cartera diversos projectes referencials geològics dels Pirineus, sobre riscos sísmics, moviment de terres, patrimoni geològic i mapeig d’aigües subterrànies, en els quals hi participaria el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma), de l’Institut d’Estudis Andorrans. El ministre d’Educació, Ensenyament Superior i Recerca, Eric Jover, està avaluant les fórmules per rebre indirectament fons europeus per potenciar la investigació. El Cenma presentarà les sol·licituds d’ajuts econòmics amb partners espanyols i/o francesos però, com estableixen les bases, el 35% del pressupost no pot ser Poctefa i Andorra també hi haurà d’invertir.

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ho va exposar ahir als membres de la Comissió Legislativa de Política Exterior ja que va voler fer un balanç del que ha estat la presidència andorrana de la CTP durant els últims dos anys i que el 28 d’octubre traspassarà a Aquitània.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT