PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Medi Ambient revisarà l’estat de 600 dipòsits d’hidrocarburs

Tots els tancs soterrats han de superar les proves d’estanquitat

Per ESTHER JOVER MARTIN

El director de Medi Ambient, Marc Rossell, en la roda de premsa d’ahir.
El director de Medi Ambient, Marc Rossell, en la roda de premsa d’ahir. | TONY LARA
Encara queden uns 600 dipòsits soterrats de gasoil que no han realitzat les proves d’estanquitat obligatòries per garantir que estan correctament segellats i no són un perill per a l’entorn. El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha engegat una campanya de prevenció de vessaments d’hidrocarburs al medi i ha calculat quants dipòsits queden sense supervisar.

El Reglament d’emmagatzematge i subministrament d’hidrocarburs estableix que tots els dipòsits soterrats amb una capacitat superior a 2.000 litres han de superar una prova d’estanquitat als 10 anys i, després, cada cinc anys, i, a més, han d’obtenir la placa que l’identifica i ho certifica.

Segons la recopilació de dades realitzat sobre els dipòsits de gasoil existents (el buidatge de dades s’ha fet a partir dels projectes constructius registrats a Ordenament Territorial en el període 1965-2014), Medi Ambient estima que hi ha 4.151 dipòsits soterrats, dels quals 3.557 han realitzat les proves d’estanquitat. Per als 594 que falten, els tècnics del Cos d’Inspecció del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat i els tècnics de Seguretat Industrial realitzaran per verificar in situ cada instal·lació. La campanya porta a porta s’iniciarà el mes que ve i s’allargarà durant tot el 2016.

El director de Medi Ambient, Marc Rossell, va aclarir ahir que «dels aproximament 600 dipòsits que es revisaran no necessàriament tots han d’incomplir la normativa. Potser n’hi ha que ja no existeixen, o que ara són aeris, o sí compleixen la normativa». Amb tot, cada vegada que els inspectors localitzin un dipòsit soterrat que no ha superat les proves que verifiquen el seu bon estat, instaran la propietat a solucionar-ho en un termini de tres dies. De cada cas se’n farà un seguiment exhaustiu i, si la propietat insisteix a incomplir la normativa, se la multarà segons preveu el reglament: per a les infraccions greus, 600 euros, i per a les molt greus, de 600 a 6.000 euros.

Rossell, però, va insistir en què «hi ha més compliment que incompliments» ja que el 80% dels dipòsits sí disposen del certificat d’estat òptim. «Hem de comprovar si el 20% que falta està incomplint la normativa i, per això, farem el porta a porta», va insistir Rossell.

La campanya de prevenció de vessaments es realitza en quatre fases. La primera i la segona, de juny a desembre del 2015, consisteix en la recopilació de dades i la determinació de les zones de control. La tercera, la fase d’inspecció, comença e mes que ve. L‘última fase, que es realitzarà durant el primer semestre del 2017, serà l’avaluació del risc de contaminació del medi i seguiment.

MAPA DE RISCOS / L’objectiu final de la campanya serà la creació d’una base de dades de dipòsits de gasoil, la creació d’una cartografia associada a la base de dades, el creuament de les dades obtingudes amb cartografia de vulnerabilitat del medi i la identificació de zones de risc de contaminació de sòls. En definitiva, a mitjans del 2017 es disposarà d’una eina de localització d’un possible vessament al medi de manera que, quan s’adverteixi d’un vessament d’hidrocarburs, consultant el mapa es pugui localitzar més ràpidament l’origen i evitar que faci més mal.

Una resposta ràpida és clau per frenar la contaminació del sòl i/o de les aigües. L’àrea del Pas de la Casa és una de les més afectades i Rossell la va qualificar «de zona prioritària». De fet, ja s’ha adjudicat un estudi perquè en faci un diagnòstic abans que acabi l’any.

El director de Medi Ambient també va informar del nombre d’expedients que s’han obert des de l’any 2009 fins a l’actualitat per vessament d’hidrocarburs al medi: 27, dels quals no va especificar quants s’han tancat. Rossell, però, va puntualitzar que els dossiers no es tanquen fins que la descontaminació del sòl és total i va detallar que «hi ha expedients oberts des de fa més de 3 anys». «De vegades no cal descontaminar», va especificar, «ja que primer es fa un estudi de risc sobre el medi ambient i les persones i, si fa falta, es descontamina».

Per anys, el 2009 es van obrir quatre expedients; el 2010, cinc; el 2011, dos; el 2012, només un; el 2013, una desena; el 2014, dos, i aquest any ja se n’han obert tres: en total, 27.

INFORMACIÓ / La campanya no s’ha programat per perseguir infractors sinó per actualitzar dades, fer inventari de zones de risc i obtenir l’eina per localitzar possibles vessaments amb celeritat i evitar mals majors. En el porta a porta, els tècnics faran pedagògica sobre la prevenció i informaran sobre el programa Renova de renovació d’edificis i conèixer l’estat d’avançament en la col·locació dels comptadors calorimètrics, els elements d’eficiència energètica que, des de l’abril del 2015, han de substituir obligatòriament els comptadors horaris.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT