PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El tumor de pulmó, el més mortal per als homes

La segona causa de mort són les malalties respiratòries i circulatòries

Per E. J. M.

Un cartell de prohibit fumar en un centre sanitari.
Un cartell de prohibit fumar en un centre sanitari. | TONY LARA
Per elaborar el projecte de Pla Nacional de Salut 2020 (PNS), el ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació ha recopilat dades dels últims anys per poder preveure els programes a implementar. Una de les dades analitzades ha estat l’índex de mortalitat i les causes de defunció durant el quinquenni 2010-2014. Segons la distribució de la Classificació Internacional de Malalties de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 68% de les defuncions han estat a causa dels càncers i de les malalties de l’aparell circulatori i respiratori.

En els cinc anys estudiats, la causa més freqüent de la mort en els homes van ser els tumors (39,8%), seguits de les malalties de l’aparell circulatori (20,9%) i de les de l’aparell respiratori (10,3%). En les dones, el càncer va ser la segona causa de mortalitat (25,4%), entre les malalties de l’aparell circulatori (31,5%) i les malalties respiratòries (7%). Per grups d’edat, els tumors són la primera causa de mort entre els homes de 45 a 84 anys i en les dones de 35 a 74 anys.

En l’avaluació dels motius de mortalitat s’han analitzat 73 causes específiques. En el top ten, els tumors malignes continuen copant els llocs de la llista. En els homes, la causa de la mort més freqüent va ser el càncer de pulmó, tràquea i bronquis (39,9%); els tumors de budell gros (17,7%), de fetge (9,8%), de pròstata (9,4%) i de pàncrees (8,4%) van ser la tercera, setena, vuitena i desena causa de mort masculina, respectivament. En el cas de les dones, entre els motius de la mort el càncer no es troba fins a la sisena posició, concretament, el de mama (11,9%), tot i que es destaca que «presenta una disminució progressiva en els últims quinquennis estudiats». Els tumors de budell gros (7,8%) i de pulmó, tràquea i bronquis (7,3) són la novena i desena causa de mortalitat femenina, segons el PNS.

Evolució de la mortalitat / Quant a l’anomenada Mortalitat innecessàriament prematura i sanitàriament evitable (MIPSE), el 7,3% de les defuncions van ser «suposadament evitables» i «el tumor maligne de tràquea, bronquis i pulmó va ser la primera causa de mortalitat evitable per a tots dos sexes, seguida dels accidents de trànsit».

El PNS també indica que la mortalitat registrada ha anat augmentant  progressivament, des de les 1.127 defuncions en el quinquenni 1999-2003 fins a les 1.332 en el quinquenni 2010-2014. En tots els quinquennis estudiats, les primeres causes de defunció són els càncers i les malalties de l’aparell circulatori. Amb una mirada global a les causes de la mort des de 1999, en els homes es manté el patró mentre que en les dones s’inverteix la tendència: primer les malalties circulatòries i, segon, els tumors malignes.

La tendència global és que els tumors són la primera causa de mort en tots els quinquennis, sobretot els de tràquea, bronquis i pulmó, un càncer que entre el 2010 i el 2014 va significar el 21,2% de les defuncions de tots els càncers. Aquest tipus de tumor ocupa la primera posició de defuncions de càncer dels homes, mentre que en les dones el de mama va ser el càncer més mortífer entre 1999 i 2014.

El PNS 2020 també inclou les dades del Registre de Càncer d’Andorra 2013, realitzat amb dades hospitalàries. El rànquing de càncers patits pels homes van ser de pròstata (17,8%), pulmó (14,1%) i colorectal (13,7%) i, en les dones, el de mama (31,3%) i el colorectal (11,9%).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT