PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Al funcionariat se li acaba la «paciència» pel Pla de Pensions

La Plataforma Sindical exigeix respostes al secretari d’Estat

Per E. J. M.

Cinca i Blasi, en la presentació del nou pla de pensions, el juny passat.
Cinca i Blasi, en la presentació del nou pla de pensions, el juny passat. | TONY LARA
El personal de la Funció Pública, representats per la Plataforma Sindical, demana al secretari d’Estat de Funció Pública, Joan Blasi, respostes i, sobretot, «celeritat, perquè se’ns està acabant la paciència», va manifestar ahir Gregori Gutiérrez, representant de la Plataforma i secretari general del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP). La Plataforma Sindical va enviar ahir una carta a Blasi recordant-li que fa 20 dies que va dir que convocaria la Comissió de Seguiment del Pla de Pensions per comentar les esmenes presentades i «encara no s’ha fet cap pas per aplicar els acords presos». A més, el funcionariat encara no ha rebut les simulacions de pensions de jubilació promeses pel cap de Govern.

La Llei 23/2014, del 30 d’octubre, qualificada de creació i de regulació del pla de pensions de la funció pública estableix que s’ha de crear una Comissió de Seguiment que controli el Pla de Pensions i les entitats gestores i dipositàries dels fons que els treballadors de l’Administració Pública destinen a les seves pensions. El passat 30 de setembre, la Comissió Consultiva de la Llei de la funció pública va avaluar «la proposta de Reglament regulador del procés de nomenament, substitució, remoció i renovació dels membres representants dels partícips en la Comissió de Seguiment del Pla de Pensions».

En la carta, a més de recriminar a Blasi que ho va enviar «de manera tardana», se li recorda que se li van fer arribar esmenes i que ell havia de convocar la Comissió de Seguiment «properament» per parlar-ne. Vint dies després, encara no hi ha resposta. «La proposta de reglament és surrealista», va subratllar Gutiérrez. «Per canviar un membre de la Comissió o demanar eleccions se’ns exigeix dues terceres parts de firmes de cada col·lectiu, és a dir, en educació ens en caldrien més de 600! També ens van dir que en cas d’empat en la votació d’un membre de la Comissió, el desempat es faria traient un paperet», va explicar indignat.

En la missiva, la Plataforma Sindical argumenta el següent: «Considerem que el Govern hauria d’actuar amb més celeritat i sense menysprear el seu col·lectiu de treballadors, en un tema tan delicat com és la reforma del Pla de Pensions de la Funció Pública». A més, s’hi critica que «han passat prop de cinc mesos des de l’entrada en vigor de la llei i, a part de les aportacions dineràries efectuades pels treballadors i pel Govern, res ha estat de manera efectiva i eficient».

El funcionariat va començar a realitzar les seves aportacions al nou sistema de Pla de Pensions «a cegues, sense saber res, és una vergonya», va lamentar Gutiérrez. El cap de Govern, Antoni Martí, va anunciar el passat 24 de setembre que, durant el mes d’octubre, aportaria a cada treballador públic una simulació de la seva pensió de jubilació, informant de la pensió que obtindrà resultant de la cotització a la CASS, més el percentatge del sou que es destina al nou sistema.

Des de la nòmina de juny, el funcionariat aporta un percentatge del seu sou, el que consideri, al pla de pensions de la funció pública. El Govern, per la seva part, iguala el percentatge (fins a un màxim del 3%). «La majoria de sindicats no vam poder assessorar els treballadors perquè no teníem les dades per suggerir-los un percentatge. Sense informació havíem de ser prudents», va afegir Gutiérrez.

El representant de la Plataforma Sindical també va clamar contra la pretensió de Blasi que la Comissió de Seguiment, que és provisional, decidís quina gestora mourà els diners dels funcionaris. «És molta responsabilitat i això ho ha de fer la Comissió definitiva, escollida en eleccions», va insistir. A més, Gutiérrez va advertir que «ara no tenim cap retorn, no sabem on són els diners que posem per al Pla de Pensions. On són aquests diners, en un compte bancari, quin?», es va preguntar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT