PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les organitzacions empresarials, satisfetes amb el discurs de Martí

El president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, considera que el Govern «ha reaccionat»

Per Ivan Álvarez

El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), Marc Pantebre, en una imatge d’arxiu.
El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), Marc Pantebre, en una imatge d’arxiu. | Tony Lara
Una setmana després de l’exposició del Cap de Govern, Toni Martí, en el marc del Debat d’Orientació Política, i un cop païda del tot, la intervenció del màxim dirigent de l’Executiu segueix recollint reaccions. El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS), Marc Pantebre, es va mostrar satisfet en comprovar que les paraules de Martí reflectien, d’alguna forma, la «recollida del guant i nomenament de prioritats per part seva de moltes coses que nosaltres com a CCIS, la CEA i l’EFA ja vam llençar en el seu moment». El dirigent del CCIS va destacar que «és molt rellevant comprovar que, per fi, el Govern reacciona i agafa com a seves les peticions que les organitzacions empresarials del país ja havíem fet fa temps».
 
Pantebre va reconèixer que esperava que el cap de l’Executiu fes aquest pas endavant, sobre tot després dels arguments del dia de la presentació de l’informe econòmic on Martí potser va agafar més protagonisme del que calia. «Aquella va ser una jornada per reafirmar i posar en valor el que representa l’informe econòmic. Un anàlisi detallat i acurat de com ha evolucionat l’economia andorrana en el darrere exercici i va quedar eclipsat per l’anunci d’unes mesures concretes quan, en realitat, s’havia d’evidenciar que, per primer cop en set anys, l’economia andorrana creix».
 
Finalment, el president de la Cambra de Comerç va apuntar que «molta gent s’ha quedat amb la pujada de les cotitzacions de la CASS com a fet diferencial del discurs de Martí en el Debat d’Orientació i creiem que ens hem d’acostumar a valorar els fets en la seva justa dimensió». En aquest sentit, va indicar que «vam ser la primera institució que, negre sobre blanc, va denunciar que el model de la CASS era insostenible i ho vam dir amb un model econòmic que ens va costar crítiques de governs anteriors. Ara es demostra que no anàvem tant desencaminats». 
 
Per Pantebre «o se li posa un fre o anirem estirant el mal massa temps. Posar un fre em refereixo a canviar gran part del sistema de la sanitat com el tenim entès avui en dia. És molt trist, perquè Andorra té una sanitat de cinc estrelles però, potser, certes coses no ens les podem permetre». Tot i això, el president del CCIS va puntualitzar que «jo només sóc un usuari i no sóc cap especialista, però entre tècnics, metges, ministeris i facultatius no sembla que s’entenguin molt bé. Potser cal una mica més de complicitat entre tots». 
 
Altimir, en la mateixa sintonia/ El cap visible de la Confederació Empresarial d’Andorra (CEA), Xavier Altimir, per part seva, va explicar que «per la Confederació Empresarial Andorrana, tot el que va dir Toni Martí va fer referència a aspectes que nosaltres ja venim demanant des de fa temps». 
 
El president de la CEA va explicar que el discurs del cap de Govern va recollir els punts més importants del document d’Andorra té futur, l’informe que, fa més de dos anys, va elaborar la Cambra de Comerç, la mateixa CEA i l’EFA com a full de ruta per aconseguir el creixement i la diversificació econòmica. Altimir, però, va remarcar que «ara el que falta són fets demostrables, que el que va dir que faria es faci. Aquest discurs fa temps que l’anem sentit i, d’acord que ja s’ha fet una part del que entenem que s’havia de fer, però ara falta completar el cercle». 
 
El dirigent va apuntar que el principal neguit de l’escorça empresarial és que «tot això torni a funcionar, que tant l’empresari que porta temps al país, com els sectors tradicionals pugin tornar a créixer i generar llocs de treball, facturació i augment del PIB. També que els nous sectors que volem atraure vinguin de maner més ràpida i palpable. Per això hem de ficar una catifa vermella» Altimir va complimentar la seva explicació amb una metàfora entenedora i va exposar que «aquesta catifa vermella l’hem ficat, però està plena de bonys. Venen empresaris que fiquen el peu al primer metre quadrat de la catifa, veuen que no és plana, la miren i pensen que quan la catifa estigui ben posada i sense arrugues ja hi tornaran», va explicar.
 
Altimir, finalment, va desvetllar que «des de la CEA estem preparant ara un informe on demanarem al Govern tots els temes que creiem que són urgents i indispensables per tal que es pugui revisar l’economia del país i l’obertura econòmica pugui tenir més èxit del que està tenint». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT