PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’Apdef anima els afectats pel frau de Volkswagen a querellar-se

L’associació explica les vies penal i civil per demandar l’empresa

Per E. J. M.

Presentació de l’Apdef als afectats pel frau de Volkswagen, ahir.
Presentació de l’Apdef als afectats pel frau de Volkswagen, ahir. | APDEF
Segons el Govern, a Andorra hi ha un mínim de 1.617 vehicles afectats per l’escandalós frau de Volkswagen, la companyia alemanya que va manipular les emissions de gasos contaminants perquè els seus automòbils aprovessin els tests de contaminació. Només una quarantena de persones, però, va assistir ahir a la trobada informativa organitzada per l’Associació de Perjudicats d’Entitats Financeres (APDEF), que ara s’embarca també en la causa contra el gegant Volkswagen.

El president i el vicepresident de l’APDEF, Francesc Garcia Rafanell i Antoni Cudós, respectivament, i l’advocat andorrà Josep Ribera, van explicar les vies obertes per demandar la companyia. Avui mateix, l’APDEF presenta a l’Audiència Nacional, a Madrid, una querella criminal contra Volkswagen en representació dels afectats espanyols. Els afectats d’Andorra que ho vulguin fer hauran de presentar la seva querella criminal mitjançant la justícia andorrana i, per això, l’associació ha buscat un partner andorrà, el despatx de Ribera i Clara Veganzones.

Els particulars tenen dos vies: la penal, presentant una querella criminal, o la civil, reclamant l’import que els suposa el frau. Si es decideixen per la via civil, s’haurà de retirar la demanda penal. L’APDEF espera la reacció de Volkswagen, que pretén arreglar els vehicles afectats l’any que ve, i també la decisió que prenguin els perjudicats. Per presentar la demanda civil cal, prèviament, un informe pericial per conèixer les pèrdues econòmiques que suposa per als propietaris d’un Volkswagen, Seat, Skoda o Audi afectats per les manipulacions, ja que els vehicles perden valor i si s’han de reparar també pot alterar la potència o el consum.

La tercera via és per als accionistes de la companyia, el valor de la qual ha caigut en picat en borsa, que només poden denunciar l’estafa des d’Alemanya. L’APDEF no ho pot tramitar però els pot aconsellar.
L’advocat Ribera va explicar que el seu despatx gestiona les demandes: la querella criminal es pot presentar per estafa o delicte mediambiental, i la civil, per danys. «Tot és molt novedós i encara s’està estudiant», va admetre el lletrat.

Els representants de l’APDEF van aconsellar els propietaris d’un vehicle afectat que s’adhereixen a la demanda col·lectiva. Fer-se soci de l’entitat són 100 euros i l’APDEF confia en guanyar tots els processos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT