PUBLICITAT

Intrigats amb el PIB

  • El càlcul per càpita oficial no és possible, però el nivell superaria el de França
M.R.
ESCALDES-ENGORDANY

A mitjans d’aquesta setmana, el Departament d’Estadística va presentar la xifra oficial del Producte Interior Brut (PIB) d’Andorra corresponent al 2009, una dada que es va situar en 2.704 milions d’euros, un 4,6% per sobre del nivell del 2008. La comparació amb el PIB de la resta de països situa el Principat a la part baixa de la taula mundial, però no així si aquesta dada es calculés en la seva vessant per càpita.

És precisament en aquest sentit que Estadística encara no està en disposició d’oferir les xifres oficials, ja que el nivell demogràfic encara s’ha de recalcular després d’unes estimacions que apunten al sobredimensionament. Tot i això, i movent-nos entre els 84.000 habitants que figuren a l’últim recull oficial i els 74.000 que, segons es va apuntar el mateix dimecres de manera extraoficial, podrien residir actualment al Principat –i que es confirmaran en imminents estudis–, Andorra estaria entre el dotzè i el dinovè lloc mundial a la taula de PIB nominal per càpita. En el millor dels casos, amb una població de 74.000 habitants, el PIB nominal per càpita, resultant per la simple divisió del PIB nacional entre el nombre d’habitants, seria de 36.540 euros.

Aquesta xifra, equivalent als 50.984 dòlars –la moneda en què figuren les estadístiques dels organismes com el Banc Mundial– superaria els 46.016 dòlars de França i els 35.331 d’Espanya. En canvi, amb la hipòtesi que fossin realment 84.000 els habitants d’Andorra, el PIB nominal per càpita baixaria fins els 32.190 euros –44.914 dòlars– amb la qual cosa Andorra continuaria per sobre d’Espanya, però en aquest cas ja amb un nivell inferior al de França, que ocupa a dia d’avui la setzena posició.

Estadística-ficció

En qualsevol dels casos, tot això és el que es podria anomenar com a estadística-ficció, que no per manca d’oficialitat deixa de tenir un cert interès per a la població, tot i que sigui a nivell extraoficial. Entra dins la normalitat, doncs, que a manca dels dos-tres anys vista que Estadística es va donar de termini per tal d’incloure la comptabilitat de les empreses i la informació bancària, entre d’altres, hom pugui llençar-se a aquest tipus de plantejaments. De fet, el càlcul real d’aquests paràmetres no és tan senzill, ja que contempla tot un grapat de categories, mentre que l’estudi del nivell poblacional d’Andorra entra dins una altra vessant no per això menys important.

La taula del Fons Monetari Internacional relativa al PIB per càpita situa Luxemburg en el primer lloc de la taula, amb 113.044 euros per habitant, seguit per Noruega, amb 95.062 euros, i Qatar, amb 93.204. En quarta posició hi ha Suïssa, que redueix el PIB per càpita fins els 67.385 euros. El rànquing dels deu primers el segueix Dinamarca, Irlanda, Islància, Emirats Àrabs Units, Suècia i Països Baixos. Mentre que França se situa en l’esmentat setzè lloc, per trobar Espanya s’ha de baixar fins el vint-i-cinquè lloc de la taula.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT