PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

44.200 expedients dels comuns a la Batllia

La cònsol de Sant Julià vol aclarir amb Ordenament Territorial les competències sobre rius, torrents i camins comunals

Per ESTHER JOVER MARTIN

Un funcionari de Justícia consulta l’estat de tramitació dels expedients entrats a la Batllia, en una imatge d’arxiu.
Un funcionari de Justícia consulta l’estat de tramitació dels expedients entrats a la Batllia, en una imatge d’arxiu. | ÀLEX LARA
La Batllia acumula un total de 44.199 expedients pendents per executar entrats per tots els comuns. Les corporacions comunals han anat denunciant a la Batllia impagaments de multes o tributs comunals i els dossiers s’han anat amuntegant. El resultat és el de gairebé 44.200 casos pendents fins al juliol del 2015. Fins al primer de juliol del 2014, hi havia 34.269 expedients pendents i, des d’aquesta data fins al 30 de juny del 2015, és a dir, durant un any, els comuns van entrar 13.708 dossiers nous. En el període esmentat, juliol 2014-juliol 2015, 5.962 expedients van ser executats, és a dir, resolts.

Les dades les va avançar ahir el cònsol major del Comú d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, amfitrió de la reunió de cònsols mensual. Tots aquests dossiers són impagats, diners que els comuns han deixat de cobrar i reclamen als contribuents i, tot i que la quantitat total encara es desconeix, Minguillón va aventurar «que segur que supera el milió d’euros». «I són diners de la ciutadania», va afegir, diners per invertir en les parròquies.

A finals d’any, la Batllia ha de notificar als comuns quants d’aquests expedients s’han començat a tramitar i, per tant, continuaran el seu procés d’execució a la Batllia. La resta de dossiers, els que encara estan per estrenar, retornaran als comuns perquè els executin ells, una de les atribucions de l’imminent Organisme de Recaptació Comunal (Orcand). L’Orcand començarà a funcionar el gener del 2016, tot i que no serà plenament operatiu fins al març del 2016. Durant el primer trimestre de l’any, el personal de l’Orcand s’haurà de posar al dia, organitzar i classificar els expedients.

«Al desembre sabrem quants embargaments hi ha iniciats per la Batllia i quants embargaments hauran d’executar els comuns a partir del 2016», va puntualitzar la cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, que va acompanyar el col·lega de la capital en les tasques de portaveu de la reunió de cònsols. Al principi, l’Orcand funcionarà gairebé com «una prova pilot» ja que s’haurà de comprovar com funciona i anar ajustant els processos.

Per executar els expedients d’impagaments, els comuns podran ordenar als bancs l’embargament dels comptes dels morosos; en canvi, de l’embargament de béns se n’haurà d’encarregar el saig, la figura que actualment està formant el Govern i que no començarà a actuar fins l’abril o maig de l’any que ve.

LOrcand no només s’encarregarà de resoldre els expedients no iniciats a la Batllia sinó que a partir del 2016 serà l’organisme des d’on gestionar tots els cobraments de les taxes comunals (foc i lloc, impost de radicació, etcètera). De moment, només existirà «una oficina virtual via un servidor únic, en què els set comuns estaran interconnectats». Potser, a finals del 2016, ja existirà una oficina física que s’ubicarà «on consensuïn tots els comuns». El cost del funcionament i manteniment de l’Orcand es repartirà proporcionalment, entre tots els comuns, però el càlcul no es podrà fer fins que cada corporació conegui el nombre d’expedients que la Batllia li retornarà i el volum de feina de gestió de tributs de cada comú.

Per detallar com va el procés d’implantació de l’Orcand a tots els cònsols, ahir van comparèixer a la reunió de cònsols els responsables de la societat OCPS Auditors i Consultors S.L., encarregada d’implementar el sistema informàtic que gestionarà l’oficina virtual que unirà en línia els departaments de tributs dels set comuns, i la interventora del Comú d’Andorra la Vella, Yolanda Pastó.

Neteja de rius i torrents / D’altra banda, els set comuns van renovar ahir el conveni interparroquial per a la gestió forestal i neteja de boscos. Gil va matisar que aquesta tasca no té a veure amb les competències que es disputen comuns i Govern sobre el manteniment de rius i torrents. La cònsol laurediana va explicar que, demà, el departament d’Ordenament Territorial iniciarà l’extracció de runa que encara queda acumulada als Cortals de Llumeneres, en un terreny comunal, després de la torrentada que el passat 21 de juliol va afectar el centre de Sant Julià de Lòria.

La tempesta i la posterior esllavissada va començar al Port Negre i va afectar la vall de Perafita i Claror, causant danys en tres parròquies. Gil va aclarir que el Comú de Sant Julià va encarregar «un estudi més ampli per definir les zones de risc, sobretot els torrents d’Aixirivall i d’Auvinyà», els que es van desbordar durant la tempesta de l’estiu. La cònsol vol una reunió amb Ordenament Territorial per definir les actuacions i les competències de cada administració (Govern i Comú). «De fet, Ordenament Territorial ha de fer un estudi a fons dels torrents que hi ha per tot el país i, a més, cal aclarir les competències sobre rius, torrents i camins comunals», va puntualitzar.

El Govern ja ha iniciat la neteja de la runa que queda per sobre de les escoles de Sant Julià de Lòria, i demà començarà la neteja a Llumeneres. A més, potser «es convocarà un concurs públic per contractar una empresa que acabi els treballs de neteja ja que, ara per ara, només hi intervé el COEX [de Govern] i els serveis comunals», va continuar Gil. La quantitat total de runa extreta en el total de les intervencions es desconeix.

Competències comunals / En la trobada de cònsols, els representants parroquials també van comentar el criteri favorable del Govern a la Proposició de llei presentada per totes les corporacions, l’anomenada «llei 80/20», en què volen modificar alguns punts de la Llei qualificada de transferències als comuns, com els percentatges indicats a què han de dedicar els diners que reben de l’Estat. Minguillón va manifestar, en nom de tots els cònsols, «que estem contents que la Proposició de llei hagi continuat endavant. A més, el grup parlamentari demòcrata també ho veu bé».

Els vehicles elèctrics no pagaran taxa

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el ministre d’Administració Pública, Transports i telecomunicacions, Jordi Alcobé, van exposar ahir als cònsols el projecte de Llei per al foment del vehicle elèctric. Entre els avantatges que van anunciar destaca que els vehicles elèctrics no pagaran taxa de vehicles ni tampoc se’ls cobrarà si volen una placa de matrícula personalitzada. L’objectiu de la llei és fomentar l’ús del vehicle elèctric, penalitzant els que emetin més CO2 i bonificant els menys contaminants. També es permetrà que els aparcaments privats disposin de punts de recàrrega dels vehicles.

Indicadors del risc d’allaus en itineraris

El CENMA, de l’Institut d’Estudis Andorrans, va presentar als cònsols el projecte ATES que consisteix en classificar el risc d’allaus en els terrenys, tant amb cartells indicatius com amb una pàgina web i una aplicació per al mòbil. Els itineraris tindran tres colors: verd, és a dir, simple, on rarament es produeixen allaus (tot i que el risc zero no existeix); blau, o desafiant, en què es recomana extremar les precaucions i consultar la meteorologia, i vermell, o complex, només per a experts en muntanya. L’estudi s’inicia a Ordino i Canillo i està previst que per Nadal ja es disposi del mapa de risc d’allaus de la vall de Sorteny.

Parròquies amigues de la infància

Unicef ha donat una nota de notable alt al país respecte les polítiques que es dediquen a la infància. Els comuns han respost vuit dossiers entregats per l’ONG durant els últims dos o tres anys ja que volen formar part del projecte Parròquies amigues de la infància. Segons els primers resultats, els comuns van en bon camí però Unicef encara els ha demanat uns esforços més, com que organitzin Consell de Joves (algunes ja fan el Consell d’Infants).  També se’ls ha demanat que unifiquin en un únic pressupost totes les accions que es destinen a la infància i a la joventut, des de tots els departaments comunals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT