PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Dallerès entra a la Legió d’Honor

El polític, escriptor i docent rep de mans de l’ambaixadora de França la distinció de la República

Per E. J. M.

L’ambaixadora francesa felicita Josep Dallerès, ahir.
L’ambaixadora francesa felicita Josep Dallerès, ahir. | TONY LARA
«Avui honorem una bona persona i una gran personalitat d’Andorra», va manifestar ahir l’ambaixadora francesa, Ginette de Matha, en l’acte de lliurament de la distinció de Comandament de la Legió d’Honor de la República Francesa a Josep Enric Dallerès.

L’ambaixadora en va destacar el seu perfil polític, que l’ha fet passar des del Comú d’Encamp al Consell General passant pel Consell d’Europa i cofundant el PS; el seu perfil literari i cultural, que l’ha portat a publicar diversos llibres i a fundar una editorial, promoure els Petits Cantors d’Andorra i promocionar el teatre entre el seu alumnat, i el seu perfil docent, que el va portar a exercir de professor de llengua francesa i d’arts plàstiques al Lycée Comte de Foix.

De Matha va destacar «l’amor per la seva pàtria i també per la cultura francesa». Dallerès va agrair la insígnia als seus pares per què «sense ells no hauria tingut la trajectòria que he tingut»; a l’Escola de la República francesa, on va cursar primària i secundària, «i que m’han aportat la manera de pensar de ser qui sóc», i a totes les persones que van assistir a la imposició de la condecoració, des de família a amics, a companys de política i a exalumnes, com la consellera Meritxell Mateu.

A l’acte, celebrat a l’Ambaixada de França, hi van assistir diverses personalitats de la cultura i de la política, tant en actiu com excompanys de Dallerès: Òscar Ribas, Casimir Arajol, Miquel Alís, Pascal Escande, Gilbert Saboya, Esteve López, Meritxell Mateu, Jordi Torres, Montserrat Ronchera, Roser Bastida i Francesc Rodríguez.

Dallerès va acabar la seva intervenció amb la lectura de dos poemes seus en francès, i la sorpresa final la van posar el Cor dels Petits Cantors: un nen i una nena, dirigits per Catherine Métayer, van cantar un poema de l’homenatjat.

Per a Dallerès, rebre la distinció de la Legió d’Honor «correspon més a un reconeixement a una trajectòria global», segons va comentar a EL PERIÒDIC. Amb tot, el polític va defensar que «per a Andorra és sa que hi hagi un sa equilibri entre les relacions amb Espanya i França i sempre he intentar ser el més imparcial possible i mantenir les dues quan en certs moments semblava que la banda francesa quedava de costat, i a la inversa; és important poder mantenir l’equilibri entre el copríncep episcopal i el francès, quan de vegades podria semblar que un està en posició més feble que l’altre. L’essència d’Andorra és saber mantenir l’equilibri».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT