PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La Llei per a l’eradicació de la violència encara s’ha de desplegar

La norma estableix uns protocols de prevenció i detecció dels casos

Per E. J. M.

La ministra de Salut compareix a la Comissió Legislativa de Sanitat.
La ministra de Salut compareix a la Comissió Legislativa de Sanitat. | TONY LARA
L’activitat parlamentària va començar l’any amb l’aprovació de la Llei 1/2015, del 15 de gener, per a l’eradicació de la violència de gènere i de la violència domèstica, que diferencia la violència per qüestió de sexe (home-dona) i la que es pateix en el si d’una unitat familiar (per exemple, la que pateix la infància). El desplegament de la norma encara està pendent: «Ara s’han de fer comissions, reglaments, crear serveis...», ha puntualitzat la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll.  

L’article 14 de la llei estableix que, dins del Pla nacional de serveis socials i sociosanitaris (PNASS), «el Govern ha de desenvolupar les actuacions necessàries per detectar situacions de risc o existència de situacions de violència de gènere o violència domèstica, a través dels serveis socials, sanitaris, educatius, de mediació o d’atenció ciutadana, prestant una atenció especial a les víctimes que pertanyin a grups de risc especial per la seva situació personal o social». La norma aclareix que per poder complir amb l’objectiu, «el ministeri encarregat de la salut i el benestar, amb la participació dels sectors involucrats, especialment de l’Equip d’Atenció Integral a la Dona, ha de desenvolupar els protocols específics de detecció, intervenció i prevenció».

L’article 19 preveu que «el Govern ha de facilitar, als agressors que ho sol·licitin o que hagin estat condemnats per sentència ferma, programes específics de tractaments de control i de reeducació». Els programes han de reeducar en matèria de gènere, la resolució pacífica de conflictes, el tractament psicològic i la dependència de substàncies si fos necessari.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT