PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El tractament contra la violència de gènere inclourà el maltractador

El departament d’Afers Socials crearà un equip d’atenció integral a qualssevol tipus d’agressions

Per ESTHER JOVER MARTIN

Una dona mostra les ferides i els cops que presenta al braç.
Una dona mostra les ferides i els cops que presenta al braç. | TONY LARA
En cas de violència en l’àmbit de la parella, habitualment de l’home cap a la dona, la dona és atesa per l’Equip d’Atenció Integral a la Dona Víctima de la Violència de Gènere (EAID) i al maltractador se’l tracta a través dels serveis de salut mental, o per iniciativa pròpia o si una sentència judicial l’hi obliga. L’atenció al maltractador també serà una prioritat ja que «és una persona malalta i s’ha de comportar amb respecte vers als altres, sense repetir pautes, perquè et pots trobar un maltractador que ha maltractat tres persones, perquè ha establert diferents vincles afectius i ha repetit el patró», ha explicat la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll.

De la mateixa manera que un home pot maltractar a més d’una parella, també hi ha dones que reincideixen i tenen noves parelles que també les maltracten. «És curiós com persones que han estat maltractades a la seva infància interioritzen el maltractament com una part habitual de la seva vida. És un patró que tenen integrat i el repliquen en el matrimoni en la figura del seu marit, que és un altre maltractador. Si no treballes tant amb la víctima com amb el maltractador es repeteixen els mateixos esquemes i és una rèplica dels patrons viscuts», ha aclarit Fenoll.

De fet, des d’Atenció Social i Primària s’organitzen tallers sobre conductes abusives dirigits a l’alumnat de 14 a 16 anys. «Hi ha un repunt de la violència masclista en joves de 13-14 anys. Les noies estan sotmeses a un control, ja sigui del mòbil, de la forma de vestir, amb qui parlen, i elles creuen que és perquè les estimen. Hi ha d’haver una lluita molt important a les escoles, amb l’educació a les cases i amb els missatges subliminals que passem», ha alertat la responsable d’Afers Socials.

El cap d’Atenció Social i Primària, Joan Carles Villaverde, ha afirmat que en els tallers a les escoles «quan es posa l’alumnat en situacions com aquestes els sorprèn. S’està fent una regressió, torna la figura del noi controlador», adverteix. La feina, per tant, és fa a casa, a l’escola i des de les administracions.

Qualsevol violència / L’EAID va atendre l’any passat 152 expedients. L’EAID se centra en la víctima femenina maltractada, generalment, per la seva parella en l’àmbit familiar. Amb tot, hi ha molts tipus de violència i, per això, des de la Secretaria d’Estat d’Afers Socials «la intenció és abordar la violència des d’un tractament integral, en tots els àmbits, ja sigui laboral, familiar, escolar... Volem desenvolupar una unitat més àmplia, que integrarà l’equip especialitzat d’atenció a la dona i, a més, tractarem tota la violència en qualsevol de les seves manifestacions i en qualsevol tipus de subjecte», ha avançat Fenoll.

L’EAID és, avui en dia, un equip dedicat exclusivament a la dona però també es vol que intervingui quan és la dona la que maltracta l’home. «No perquè sigui menys freqüent és menys important», ha subratllat Villaverde. «Quan l’home viu una situació de maltractament i demana on poder tractar el seu problema, a més dels treballadors socials d’atenció primària, que ja se n’ocupen, volem que hi hagi un equip integral d’atenció a la violència, ja sigui la víctima un home, una dona, una persona gran... Qui sigui», ha insistit Villaverde.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT