PUBLICITAT

Andorra s'exhibeix

XXXII edició de la Fira d'Andorra la Vella
  • Ferrer admet que el futur de la mostra passa per anivellar els 2 sectors i Bartumeu diu «no» a la creació d'un espai firal
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
A l'esquerra, visitants a l'estand del Govern, situat a l'entrada de l'envelat, ahir. A la dreta, uns infants agafen exemplars de premsa, ahir Foto: TONY LARA

La recerca de l’equilibri entre la vessant institucional i la dels sectors econòmics del país és l’objectiu que s’ha fixat el Comú per garantir una llarga vida a la Fira d’Andorra la Vella. La cònsol de la capital, Rosa Ferrer va exposar que «l’ideal seria trobar l’equilibri» entre les dues parts, de manera que el certamen sigui un punt d’atracció per a les dues vessants, la més representativa i la més comercial.

En aquesta edició s’hi estan apropant, segons va assegurar la cònsol. «M’ha sorprès gratament trobar-me també estands de comerç al detall», va manifestar Ferrer, que va assegurar que aquesta participació és fruit sobretot de l’opció de poder llogar microestands, espais més reduïts i més econòmics. Amb tot, la 32a edició de la Fira d’Andorra la Vella, que va obrir les seves portes ahir al matí i es tancarà demà al vespre, compta amb expositors institucionals (entitats públiques i privades), expositors de comunicació, imatge i publicitat, expositors de serveis i de comerços, de salut i esport, i també d’associacions culturals, que celebren la segona participació a la Fira.

Negativa a l’espai firal / Una de les novetats de la Fira d’aquest any és la instal·lació d’una carpa de dimensions més grans de l’habitual, més sòlida pel que fa a la seva estructura i fins i tot més econòmica, ja que garanteix un estalvi de 20.000 euros per cada edició de la Fira durant els propers set anys. Ferrer va explicar que la carpa és modulable, és a dir, que es pot ubicar en un altre espai en cas de trasllats. De fet aquesta és una reivindicació de fa d’anys de l’oposició de la capital. Pere Cervós va tornar a demanar ahir un canvi d’ubicació: «Aquest és un lloc cèntric, però malmet durant dies un espai d’aparcament molt important», tot i que també va reconèixer la importància que, amb la nova carpa, s’havien reduït els dies de tancament de l’aparcament del Parc Central.

Cervós va lamentar la falta d’un espai firal a la parròquia de garanties, i també va lamentar precisament el posicionament del comú de potenciar la vessant institucional a la Fira: «Hem de fer un pas endavant i saber que volem, aquesta fira ha de ser més comercial», va exposar.

La demanda de l’oposició de la capital pel que fa al canvi d’ubicació, però, serà complicada de satisfer. Per un tema econòmic i també per un tema d’espai. Ferrer va assegurar que aquest debat «no està sobre la taula a dia d’avui», tenint en compte la situació delicada de les arques comunals.

Des de l’administració central tampoc aposten per la idea de canviar de lloc la Fira d’Andorra la Vella. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va reconèixer que la creació d’un espai firal al país on poder acollir esdeveniments d’aquesta magnitud és una demanda històrica, però que a dia d’avui «no pot rebre resposta». Segons Bartumeu, «no es pot promoure perquè no tenim diners», a més de la problemàtica de decidir on ubicar aquest palau firal, «depèn d’on el poséssim tindríem problemes de transport i d’aparcament», va exposar el líder socialdemòcrata.

SATISFACCIÓ GENERALITZADA / De moment, per tant, la Fira no es mou, i aquesta situació sembla que no molesta als seus participants. Ferrer va assegurar que els comerciants i empresaris li havien manifestat la seva satisfacció amb la nova carpa i l’aspecte que ofereix.

Uns dels més satisfets amb els canvis van ser els participants de la Fira de les Cultures. L’any passat van expressar al comú la seva queixa per trobar-se aïllats de la resta d’expositors i mal situats. Aquest any s’ubiquen a l’envelat del Parc Central, compartint espai amb les associacions culturals de la parròquia i amb els artesans alimentaris. Fernanda Cerqueira, de l’Associaçao Cultural Do Alto Minho va manifestar la seva satisfacció ja que aquest any estan «més ben organitzats i més ben integrats a la resta de la Fira». La mateixa opinió va ser compartida per l’Associació Al-Andalús.

LES REIVINDICACIONS DEL SITCA / Ubicats a una zona pròxima a les associacions de la Fira de les Cultures, la plataforma de funcionaris, que engloba els treballadors comunals de les set corporacions, va iniciar ahir una enquesta adreçada a la ciutadania per conèixer la opinió respecte la tasca dels polítics i les lleis i actuacions encarades a modificar la funció pública. Els resultats els donaran a conèixer demà abans del tancament de la Fira.

Dins de la plataforma, els funcionaris d’Andorra la Vella, a través del SITCA, van mostrar ahir la seva disconformitat per la gestió comunal. Van assegurar que la corporació no està respectant el protocol signat a l’abril i que les demandes fetes des del SITCA, com la creació d’un espai al Servei de Circulació o un informe sobre la situació laboral d’aquest col·lectiu no havien estat solucionades. La junta de l’organisme es reunirà la setmana vinent per decidir quines accions tiraran endavant, també en relació a les rebaixes de les qualificacions del GAdA.

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT