PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Els usuaris de l’Escola Meritxell aprendran música i expressió

La Fundació ONCA engega el projecte ‘Musica’t’

Per EL PERIÒDIC

El professorat del programa ‘Musica’t’, ahir a l’Escola Nostra Senyora de Meritxell.
El professorat del programa ‘Musica’t’, ahir a l’Escola Nostra Senyora de Meritxell. | FUNDACIÓ ONCA
La música és una forma d’expressió universal que ajuda al desenvolupament de les persones i, amb aquesta premissa, la Fundació ONCA (Govern i Fundació Crèdit Andorrà) engega el programa socioeducatiu Comunitat i impacte social, amb la voluntat de fer arribar l’art i la música a tothom. El programa és una creació de Queralt Prats (ARTransforma), músic amb una llarga experiència dins el camp musical, artístic i social. El programa treballa l’ús de la música com a una eina d’integració social.

Musica’t és el projecte pilot del programa Comunitat i impacte social, que facilitarà que infants, joves i adults amb risc d’exclusió social participin en activitats musicals i artístiques de qualitat i que garanteixi la inclusió a través de processos de transformació, d’implicació, d’accessibilitat universal a la música. El programa fa realitat el dret a la cultura per part de tothom amb l’objectiu d’apropar la música a tota la població i, concretament, afavorir que determinats col·lectius amb dificultats puguin gaudir dels beneficis que aporta.

La prova pilot del projecte es durà a terme en col·laboració amb dos grups de l’Escola Nostra Senyora de Meritxell (EENSM): un grup de Xeridell (tallers ocupacionals) i un altre grup del Centre de Dia.
A més, el programa també vol implicar els músics professionals en projectes socials. Una part de la prova pilot es dedicarà a la formació perquè els músics tinguin un primer contacte amb el projecte. De moment s’hi han sumat quatre músics: David Sanz, cap de servei de l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella; Laia Capdevila, viola de l’ONCA; Joan Hernández, músic, actor i professor de teatre, i Lumi Sada, professora de música del Comú d’Escaldes-Engordany.

El treball conjunt es basa a escoltar música en directe, experimentar, tocar i crear conjuntament. El més important serà la interacció abans que qualsevol competència tècnica, es dóna llibertat creativa, sense tenir en compte els errors. A més, les classes no se centren tan sols en el treball musical sinó que es combinen amb altres eines artístiques, com el moviment, per fomentar la creativitat i la participació de tothom.

La prova pilot tindrà quatre sessions. La primera, exclusiva per als professionals col·laboradors, va tenir lloc ahir a l’EENSM, amb l’objectiu de dotar-los d’eines de treball i conèixer els col·lectius participants que hi participaran. Les altres tres sessions es realitzaran conjuntament amb els músics i els dos grups participants de l’EENSM, i tindran lloc els dies 8, 16 i 22 d’octubre, de les deu del matí a les 13.30 a l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella. Totes les sessions seran dirigides per la responsable del projecte, Queralt Prats.

Prats va finalitzar els estudis superiors de música (viola) amb el projecte de final de carrera titulat Música com a manifestació de creativitat i d’experiències humanes, al Conservatori de Birmingham. També dirigeix ARTransforma, entitat que va crear el 2009 i des d’on impulsa projectes com Música a l’abast, la música de les persones diverses, Els sons visibles i l’Orquestra Integrada, entre d’altres iniciatives.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT