PUBLICITAT

CR vol que la setmana vinent es «desbloquegi» la reforma fiscal

  • La comissió demana una pròrroga i clou els treballs d'esmenat a l'articulat de mesures energètiques
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La comissió legislativa de Finances i Pressupost, en la reunió de dimarts de la setmana passada Foto: TONY LARA

La formació que té la clau per al pas favorable al Consell General de les tres lleis d’imposició directa afronta la setmana vinent com a decisiva per tal d’avançar en el treball d’esmenat i enviar el més aviat possible els textos a la seva votació. De fet, sense comptar la imposició indirecta –que serà igualment esmenada per CR però que previsiblement no prosperarà degut a la proximitat de les anticipades i la voluntat reformista de deixar aquest text en stand by– aquesta serà l’última gran reforma econòmica de la legislatura socialdemòcrata.

El conseller i portaveu reformista en matèria econòmica Jaume Serra va explicar a la sortida de la reunió de la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost que «la setmana vinent haurà d’haver-hi acords en temes importants» que, d’alguna manera, puguin «desbloquejar» la negociació. En aquest sentit, el nombre d’esmenes votades fins ara és menys important, segons ell, que el contingut de les mateixes, ja que les més significatives encara estan a la rereguarda.

Entre aquestes hi hauria l’aplicació progressiva que CR planteja i que, segons Serra, no es defensa des d’una perspectiva de «qui dia passa, any empeny», sinó per una voluntat de «fer compatibles» els canvis amb la realitat econòmica del Principat, tot garantint un impacte menys dràstic. A nivell de calendari, durant la reunió es va demanar la pròrroga d’un mes al termini per a l’esmenat les tres lleis d’imposició directa.

LLEI ENERGÈTICA / El mateix Serra va informar que la reunió de la comissió va estar centrada en l’esmenat al Projecte de llei de mesures provisionals en relació al règim de l’energia elèctrica, que regula la col·locació de plaques fotovoltaiques a la nova seu del Consell General per al consum intern i per tal que Feda pugui treballar en projectes de cogeneració. L’impuls a aquest articulat a iniciativa del Govern, segons va informar Serra, és ben vist pels reformistes, ja que «hagués estat una llàstima que la llei hagués quedat en un calaix» tot i les reformes que plantejava.

En la visió positiva de CR va tenir també molt a veure el bon tracte a les esmenes plantejades, fins el punt en què les dues modificacions substancials van ser finalment aprovades ahir, per la qual cosa s’espera que l’articulat prosperi al Consell General. Concretament, un dels canvis que els reformistes demanaven i que ha estat satisfet és el pas pel Consell de totes aquelles lleis que regulin l’atorgament de llicències, en comptes de facultar al Govern per a reglamentar l’entrada de nous actors en aquest àmbit.

A més, i amb la intenció d’evitar que la producció d’energia fotovoltaica sigui exclusiva de la nova seu del Consell General i es faci extensiva a altres tipus d’habitatges amb una limitació de fins a 550 kw de potència, els reformistes havien plantejat una altra esmena, que també va rebre el vist-i-plau de la comissió. Això permetrà, segons els reformistes, obrir el sector d’energies renovables a la fotovoltaica, la biomassa i l’energia solar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT