PUBLICITAT

PUIGCERDÀ

L’hospital transfronterer de Cerdanya rep un 20% de francesos

Durant el seu primer any de funcionament, urgències atén a més de 22.000 persones

Per EL PERIÒDIC

Entrada del centre hospitalari de la Cerdanya, en una imatge d’arxiu
Entrada del centre hospitalari de la Cerdanya, en una imatge d’arxiu | El Periòdic
Complert el primer any de funcionament el dia 19 de setembre, les xifres d’activitat confirmen el que s’havia apuntat com una tendència en les anàlisis de resultats dels primers mesos. L’Hospital de Cerdanya està consolidant uns elevats índex de freqüentació dels pacients francesos. El projecte de l’Hospital de Cerdanya preveia que el 40% dels seus usuaris fossin del nord de la frontera al cap dels primers cinc anys de funcionament, reflectint el pes demogràfic dels ciutadans francesos al territori. Actualment, el 20% de les altes d’hospitalització ja són de pacients nord-cerdans. 
S’ha superat el 20% de pacients francesos en els parts (26,7% dels 172 naixements) i radiologia (21,3%). Aquests resultats són molt superiors al que s’esperava. Segons el Dr. Jordi Gassió, director General de l’AECT-Hospital de Cerdanya «s’ha confirmat que no estàvem davant d’un efecte crida degut a la novetat de l’equipament».
Valorant les xifres del primer any de funcionament, Gassió va remarcar també que a banda de l’augment progressiu de la freqüentació de pacients francesos, es va trencar el que semblava que era el sostre d’assistència a pacients del sud de la frontera. Això indicaria que «pacients catalans que es feien visitar fora de la comarca venen ara a l’hospital públic». Durant el període 19 de setembre 2014 a 31 d’agost del 2015, l’Hospital de Cerdanya va atendre més de 22.000 urgències, sent els mesos de més activitat l’estiu passat (juliol amb 2.277 i agost amb 3.556 persones ateses) i el mes de gener, amb 2.312 visites. Hi van haver 1.759 altes hospitalàries, 1.001 intervencions quirúrgiques -de les quals el 55,6% de cirurgia sense ingrés- i prop de 37.000 persones van passar per les consultes externes per a visites amb l’especialista. 
També es va produir una activitat elevada en el camp de les proves complementàries (gairebé 5.000) i la radiologia, amb 24.154 actuacions. Alhora s’observa que, des del mes de maig, va pujar notablement la freqüentació de pacients francesos a la radiologia, perquè l’Hospital de Cerdanya es va convertir en aquell moment en l’únic servei de radiodiagnòstic accessible a la població nord-cerdana. Coincidint amb aquest fet, «els pacients francesos que ens han conegut, perquè han vingut a fer-se una prova, han descobert els altres serveis que oferim i s’ha produït un increment notable en la seva demanda de visites a l’especialista». 
Així, de rebre una mitjana mensual de 160 pacients francesos, les consultes externes de l’hospital van passar a atendre’n 220 des del mes de maig.
PUBLICITAT
PUBLICITAT