PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Recital de música i poesia entorn de les ‘Cinc esferes taronges’

El Consell General organitza un viatge a través de la música i poemes d’Ilke Maréchal

Per EL PERIÒDIC

Les esferes instal·lades a la plaça del Consell General, reflectides davant de l’edifici del nou Parlament.
Les esferes instal·lades a la plaça del Consell General, reflectides davant de l’edifici del nou Parlament. | TONY LARA
El Consell General s’ha sumat a la celebració de la primera Biennal internacional Andorra Land Art, acollint a la plaça la instal·lació Cinc esferes taronges, de l’artista Stuart Williams. A l’entorn de la intervenció artística, el Consell General organitza un espectacle, a càrrec de la pianista Natàlia Solà i la poeta Ilke Maréchal, que consistirà en un viatge a través de cinc peces destacades de la història de la música fins arribar als nostres dies amb els poemes musicats d’Angel Iyé (pseudònim d’Angela Ilke Maréchal). 5 esferes & 4 poemes es podrà veure al vestíbul del Consell General el pròxim 29 de setembre a les 20.30.

Les composicions musicals escollides són Furie terribili, de l’òpera Rinaldo, amb llibret de Giacomo Rossi i estrenada el 1711, l’autor de la qual és G. F. Händel (1685-1759); Alleluja, de W. A. Mozart (1756-1791), del motet Exultate jubilate, estrenat el 1773;  Una voce poc fa, de l’òpera Il barbiere di Siviglia, amb llibret de Cesare Sterbini i estrenada el 1816, i l’autor és Giochino Rossini (1792-1868), i Mein Herr. Marquís, de l’opereta Die fledermaus, de Johann Strauss (1825-1899), amb llibret de Carl Haffner i Richard Genée, i que es va estrenar el 1874. Aquests temes els cantarà la soprano Rosa Mari Ramírez Abella, i les interpretarà al piano Rosa M. Abella.

L’última peça del recital serà La Favorita, de l’òpera homònima de Gaetano Donizetti (1797-1849), amb llibret d’Alphonse Royer i Gustave Váez, i estrenada el 1840. La Favorita la cantarà el baríton Lluís Sintes i el pianista Pau Damià Riera.

La lectura dels quatre poemes Éloge de l’impossible, d’Angel Iyé: Buit, Dins una mà, Si succeeix... i Potser és allà. El rapsoda serà Lluís Sintes, el pianista Pau Damià Riera i la música és de Natàlia Solà Salvà. La traducció dels poemes els ha fet Geraldine Sasplugas. L‘acte el presentarà Sergi Valdés Alemany.

LES ESFERES DE WILLIAMS / La instal·lació viatgera de l’estatunidenc Stuart Williams va abraçar un període de dos anys i mig i va recórrer llocs urbans i rurals dels Estats Units i d’Europa. El projecte va sortir publicat a la revista LIFE i en diaris de França, Itàlia i Alemanya. La compensació per drets de publicació va permetre que el projecte pogués continuar viatjant, en última instància, fins a un total de 16 instal·lacions.

Entre d’altres, les Esferes taronges s’han pogut veure a Cannon Beach, Oregon; al Chateau d’Azay-li-Rideau, França (on les cinc grans esferes flotaven a la fossa); a Palisades Park de Santa Mònica, Califòrnia; al Sheep’s Meadows de Central Park, Nova York; a Telegraph Hill, San Francisco, Califòrnia; a Mill Valley, Califòrnia (on les cinc esferes semblen marxar fins a dins d’un habitatge particular) i a la petita localitat alpina de Filisur, Suïssa. Ara també es poden gaudir a Andorra.

Williams és llicenciat en arquitectura però s’ha dedicat a les Belles Arts, derivant cap al Land Art creat in situ. Des de la dècada dels vuitanta, les seves obres artístiques monumentals i pensades per a un lloc específic són instal·lades als ranxos de Califòrnia i a les fosses de pintorescos castells de França.

Actualment, Williams treballa en una instal·lació dual de llum, a París i a Nova York, que unirà les dues ciutats en una experiència d’art públic compartit. El passat 13 de febrer es va inaugurar una instal·lació de l’artista a Dresden (Alemanya) per commemorar el 70è aniversari del bombardeig de la ciutat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT