PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els numismàtics continuen disposats a denunciar el Govern pels lots d’euro

Encara hi ha 38.000 jocs pendents de la distribució internacional

Per E. JOVER / I. ÁLVAREZ

El ministre de Finances, Jordi Cinca, durant la sessió del Consell del passat dijous, entre Saboya i Martí.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, durant la sessió del Consell del passat dijous, entre Saboya i Martí. | TONY LARA
La plataforma Coin Collectors & Professionals Outraged by Andorra (CCPOA), formada per distribuïdors i col·leccionistes de moneda de fora del Principat, continuen «preparant els tràmits judicials per responsabilitzar el Govern d’Andorra pels danys i perjudicis que estem patint les empreses del sector», ha manifestat un dels impulsors de CCPOA, Ruben Pulido.

Pulido, director de Pulifil, una empresa distribuïdora de moneda d’euro a nivell internacional, insisteix que «les constants mentides de la cúpula del Govern han propiciat que es creï tota una màfia al voltant d’una emissió de numismàtics i algú ha de prendre cartes en l’assumpte».

El numismàtic ho va declarar ahir després que el ministre de Finances, Jordi Cinca, fes una exposició al Consell General de l’estat de la distribució dels lots d’euro. A petició del conseller del grup mixt Pere López, que va titllar de «despropòsit» la distribució dels lots d’euros andorrans, el ministre de Finances va explicar que hi ha 38.000 lots de col·leccionista (el que val 24 euros) pendents de distribuir-se a nivell internacional. «No teníem la xarxa de distribució internacional preparada», va admetre Cinca. «Hi ha hagut desbordament de demandes i, per això, hem frenat la distribució dels lots a l’estranger, perquè no es repeteixi l’especulació amb els primers 32.000 conjunts d’euros».

Dels 70.000 lots reservats per vendre a numismàtics, 32.000 ho han estat a professionals andorrans, és a dir, «es van distribuir a les numismàtiques autoritzades a Andorra i al Servei d’Emissions dels Coprínceps», va aclarir el ministre, «i se’ls anava proveint a mesura que se’ls esgotava l’estoc». La resta sortiran ara cap al seu destí a l’estranger.

LOTS PER A RESIDENTS / A més dels 70.000 lots per a col·leccionistes, també s’han reservat 70.000 lots d’euros de valor facial, destinats per als residents, dels quals ja se n’han reservat 46.680. «Els que no es recullin a partir del 2016 es posaran en circulació». Els residents tenen fins al 31 de desembre del 2015 per reservar-los i anar-los a buscar.

Els conjunts de monedes per a la ciutadania tampoc s’han escapat de la picaresca. Cinca va detallar que s’han presentat 99 denúncies a la Policia per suplantació d’identitat a l’hora d’aconseguir els lots de residents. D’aquestes denúncies, 20 han estat retirades en comprovar que se l’havia endut un familiar, i 79 denúncies segueixen el seu curs. El més destacat és que una sola persona ha suplantat més de 50 identitats i s’ha fet amb una cinquantena de jocs de monedes.

La primera emissió d’euros andorrans, permesa gràcies a l’Acord monetari amb la UE, ha estat de 2,5 milions d’euros, posats en circulació a finals del 2014. El Govern podia reservar fins a un màxim del 20% de la moneda (uns 500.000 euros) per destinar-la a numismàtica i va triar el màxim permès, repartit entre els 70.000 lots per a residents i els 70.000 lots per a col·leccionistes. La resta de moneda s’ha posat en circulació mitjançant el Banc d’Espanya. L’emissió del 2015 es posarà en circulació a través de França, ja que la fabricació i distribució de moneda s’anirà alternant entre els dos països (Andorra no té Banc Central).

El ministre va entonar el mea culpa i va admetre que «no estic satisfet de com ha anat el procés, si pogués tiraria enrere algunes coses. La voluntat no era l’especulació». Cinca va afegir que amb l’emissió del 2015 «segur que estarem més tranquils». Durant la seva exposició, el grup parlamentari de DA va emetre una piulada en què deia que «Cinca dóna explicacions en relació a la distribució dels euros andorrans amb sinceritat i autocrítica».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT