PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El Registre d’Associacions amenaça amb cancel·lar-ne 122

Les agrupacions disposen de 30 dies per presentar al·legats

Per EL PERIÒDIC

Membres del Cercle d’Economia d’Andorra, en una intervenció de l’associació.
Membres del Cercle d’Economia d’Andorra, en una intervenció de l’associació. | EL PERIÒDIC
Diversos clubs de natació, esquí i bàsquet, l’Orfeó Andorrà o el Grup d’Amics de les Matemàtiques, associacions imbricades en esdeveniments de caire social i cultural, estan subjectes a desaparèixer en cas que no presentin la documentació que se’ls requereix els propers 30 dies. La responsable del Registre d’Associacions, María Antonia Benítez, va advertir ahir a 122 associacions del Principat de la seva imminent cancel·lació tret que, en el transcurs del proper mes, regularitzin la seva «situació registral». L’avís es comunicava ahir a través d’un edicte publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOPA), en què s’enumeren les més de 120 associacions que s’anul·laria «en cas que no se sol·liciti la inscripció de cap acte» abans del proper 23 d’octubre.

Tal com recull el document oficial, el Registre d’Associacions estudia cancel·lar «d’ofici» més d’una centena d’agrupacions, entre les que consten reconeguts clubs i federacions esportives: com els de natació d’Escaldes, Encamp i Sant Julià,el Basquet Club Principat o l’Esquí Club Soldeu. A banda de les esportives, també s’amenaça amb la desaparició del Centre d’Economia d’Andorra, l’Associació de Gent Gran d’Andorra la Vella o l’Associació de Residents Marroquins. Fins i tot AINA. Les culturals també perillen: l’Esbart Sant Romà d’Encamp i la Companyia És Grata apareixen també entre la centena de noms amenaçats. Les associacions, així com els noms dels seus representants, consten a l’edicte donada la incapacitat de l’administració de trobar-los per notificar-los la voluntat de cancel·lar-les de forma personal.

La Llei qualificada d’associacions, que estableix l’obligatorietat de presentar, com a màxim cada període de deu anys, certs documents degudament certificats, pel que, en cas que els més d’una centena de grups que consten a l’edicte no trenquin la seva inactivitat en les properes setmanes, seran suprimides del registre oficial. A comptar des del dia d’avui, cadascun dels responsables o el grup en sí poden presentar les al·legacions que considerin pertinents per tal de revocar la decisió del Registre de fer-les desaparèixer; «en cas contrari la responsable del Registre dictarà resolució definitiva de cancel·lació».

Documentació requerida/Segons la Llei d’associacions, són «actes inscriptibles» documentació com els estatuts, i les associacions que no vulguin ésser cancel·lades hauran de presentar la seva renovació o continuïtat.

Els documents que el secretari de l’organització –o bé l’òrgan equivalent– han de presentar a partir d’avui són, per un costat, els acords de modificació dels estatuts ja esmentats (que inclouen el domicili social). De l’altre, les activitats de cessament i de nomenament dels càrrecs dels seus òrgans directius estatutaris o les cessions i les adquisicions patrimonials que hagin pogut fer en la darrera dècada, per exemple.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT