PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El relat històric completa els facsímils de luxe

El ‘Llibre d’estudis’ és l’últim complement al volum de col·leccionista ‘Andorra Aeterna’

Per ESTHER JOVER MARTIN

Els compradors del volum ‘Andorra Aeterna’ van recollir ahir el seu exemplar del ‘Llibre d’estudis’.
Els compradors del volum ‘Andorra Aeterna’ van recollir ahir el seu exemplar del ‘Llibre d’estudis’. | TONY LARA
Els primers compradors del volum Andorra Aeterna, que pel simbòlic preu de 6.000 euros tenen entre mans facsímils dels documents més importants de la història d’Andorra, ja tenen el lot complet: els responsables de la iniciativa La Biblioteca Impossible van repartir ahir el Llibre d’estudis, la part científica de la recerca històrica. «Els facsímils, sense l’explicació, no són res», va comentar ahir l’instigador d’Andorra Aeterna, l’emprenedor Miquel Huguet.

El llibre inclou una transcripció literal dels documents, que s’ha encarregat a paleògrafs ja que molts d’ells eren inèdits, una explicació del contingut de cada document i una segona part, intitulada Història dels andorrans, escrita per l’historiador Joan Peruga. L’autor va confessar ahir que la seva intenció a l’hora d’escriure el relat ha estat «pedagògica» i hi ha inclòs «els períodes i les dates clau» de la història del país. Peruga va aprofitar la seva intervenció per recordar que «hem d’extreure lliçons de la història per no repetir-la com un bucle; és molt útil repensar l’experiència històrica».

De moment, el Llibre d’estudis només és disponible per als compradors del volum de col·leccionista, perquè és «exclusiu i únic» i, potser, en uns mesos, estarà a la venda per a tots els públics.

40 facsímils de pergamí

Andorra Aeterna conté facsímils dels quaranta documents més importants de l’evolució de les Valls d’Andorra, des de la Carta de Poblament atorgada pels emperadors Carlemany i Lluís el Piadós als andorrans l’any 805 fins al Tractat del Pont dels Escalls que va posar fi a la revolució de 1881, firmat a Escaldes el 10 de juny de 1881. Tampoc hi falten els dos Pariatges, de 1278 i 1288; el Manual Digest (1748), d’Antoni Fiter i Rossell, i el Politar andorrà (1763), d’Antoni Puig. La recerca s’ha realitzat en una vuitena d’arxius d’Andorra, Catalunya i França i ha permès localitzar documents inèdits com els capítols matrimonials establerts entre les cases del comtat de Foix i el vescomtat de Castellbò, un casament, celebrat a Tarascó el 10 de gener de 1202.

El volum de luxe s’ha treballat a mà, seguint les tècniques tradicionals medievals: coberta de pell de xai sobre taula de fusta i de pergamí per a l’enquadernació, i confecció i manipulació manual i envelliment artesà dels documents. «Fins i tot hem utilitzat tres tipus diferents de pergamí, els mateixos que s’utilitzaven segons l’època. Els documents són idèntics als originals, fins i tot en pes i color».

Un luxe per a uns pocs.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT