PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

1.300 expedients de violència de gènere tractats entre 2007 i 2014

Dels 152 casos atesos durant el 2014, se’n va derivar l’atenció a 240 fills, 157 menors d’edat

Per ESTHER JOVER MARTIN

Gràfic amb l’evolució d’expedients tractats a l’Equip d’Atenció Integral a la Dona Víctima de Violència de Gènere entre 2007 i 2014. Al costat, gràfics per edat i situació laboral del 2014.
Gràfic amb l’evolució d’expedients tractats a l’Equip d’Atenció Integral a la Dona Víctima de Violència de Gènere entre 2007 i 2014. Al costat, gràfics per edat i situació laboral del 2014. | FONT: MINISTERI DE SALUT, AFERS SOCIALS I OCUPACIÓ
Des de la seva creació, el novembre del 2006, l’Equip d’Atenció Integral a la Dona Víctima de Violència de Gènere (EAID), del departament d’Afers Socials, ha atès un total de 1.300 expedients. La punta màxima de casos atesos es va assolir l’any 2012, però des d’aleshores la xifra ha anat disminuint, sobretot el de casos nous, ja que moltes dones es mantenen dins del programa fins que superen la situació i, per això, hi ha casos que es repeteixen d’un any per l’altre.

«L’EAID és un equip integral d’atenció a la dona a la qual es vol donar una resposta des de l’àmbit social, educatiu, laboral, jurídic, psicològic... A tot allò que la dona manifesti com a conseqüència de la situació de maltractament que hagi viscut en l’àmbit de la llar», explica el cap d’Atenció Social i Primària, Joan Carles Villaverde. L’equip està format per dos educadores socials, una psicòloga i una jurista i es coordina  amb els professionals de l’àmbit sanitari, com metges i psiquiatres.

152 CASOS EL 2014 / L’any 2014, el nombre de casos atesos a l’EAID va ser de 152, 72 dels quals nous. La xifra és menor a la del 2013, quan es van atendre 176 casos, 83 dels quals nous. «Malauradament estem parlant d’una problemàtica que, tot i que les xifres baixen, un cas ja és important», matisa Vallverde.

Als 152 casos de dones tractades  a l’EAID el 2014 s’hi han de sumar els altres damnificats, els fills: en total, 240. Per franges d’edat, 27 han estat infants de curta edat, de 0 a 3 anys, que no han estat derivats a tractament psicològic; 148 fills tenien entre 4 i 17 anys i, d’aquests casos, 54 menors han estat atesos per psicòlegs; i, finalment, 65 fills majors de 18 anys han estat atesos per altres equips d’atenció.

Desglossats per parròquies, on hi ha hagut més casos de violència masclista ha estat a Andorra la Vella, amb 53 expedients, el 35%. La capital és la parròquia amb més casos ja que és on es concentra el major nombre d’habitants. La resta es distribueixen de la manera següent: Escaldes-Engordany, 32 (21%); Sant Julià de Lòria, 24 (16%); Encamp, 15 (10%); La Massana, 11 (7%); Ordino, 8 (5%) i Canillo, 5 (3%). Hi ha quatre casos no localitzats per parròquia.

Una de les dades més rellevants és que la majoria de les dones acudeixen a l’EAID per iniciativa pròpia, concretament, un 43% ho van fer durant el 2014. L’altre gran origen dels casos que arriben a l’EAID és l’àrea d’atenció social i de primària, des d’on es van derivar el 36% dels casos, detectats per assistents socials, metges de capçalera... Un 11% el deriva la Policia i la resta arriben des de diferents vies, com l’Hospital o l’Associació de Dones d’Andorra.

Els abusos soferts en una llar poden ser diversos i, en la majoria dels casos, són múltiples. En el 100% dels casos hi ha abús psicològic, com insults o control excessiu. En el 73% dels casos també es pateix abús físic, és a dir, maltractament físic. Un 66% de les dones ateses durant el 2014 han patit abús econòmic i el 64%, social. Finalment, però no per això menys important, un 15% de les dones ateses han sofert abús sexual. De totes les víctimes ateses, 57 dones van requerir atenció psicològica, un 38% del total.

No hi ha un perfil tipus de dona víctima de violència de gènere, però segons les estadístiques, la franja d’edat més afectada està entre els 28 i els 51 anys (50% del total); la majoria (28%) són dones de nacionalitat espanyola; el 38% està separada i el 24%, casada, i, en el 73% dels casos, són dones que treballen.

Tot i que la majoria de les afectades són dones treballadores, 76 famílies han requerit d’ajuts econòmics per tirar endavant, unes ajudes que, en total, han suposat uns 133.000 euros. Els diners s’han destinat a necessitats bàsiques, a activitats extraescolars i escoles bressol, per atenció psicològica o suport jurídic, i pensions d’atenció social per garantir la cobertura sanitària.

L’EAID també disposa de recursos d’acollida, ja sigui pisos de suport o d’altres allotjaments. 11 famílies han utilitzat els recursos, tres de les quals han ocupat els pisos, que tot l’any han estat habitats.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT