PUBLICITAT

La riquesa del país va caure un 4,6% al 2009

  • Els sectors més afectats són el financer (15% menys) i el de la construcció (8%)
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

El Govern, a través del seu Departament d’Estadística, va publicar ahir la xifra oficial del Producte Interior Brut (PIB) d’Andorra. Segons els càlculs al 2009 va situar-se en 2.704 milions d’euros, una xifra que representa una caiguda del 4,6% respecte al PIB del 2008.

La davallada de l’indicador que calcula la riquesa del país constata l’afirmació que la situació de crisi global ha afectat plenament al Principat. Tot i això, el director del Departament d’Estadística, Alexis Estopiñan, va exposar que la caiguda «ha estat més moderada» que la que es va produir entre el 2007 i el 2008. Fent una anàlisi global de les dades, el 2007 va ser l’any amb un PIB més elevat, concretament de 2.896,40 milions d’euros. Les últimes dades s’assimilen a les registrades l’any 2006.

Els sectors que més han baixat, segons va exposar el Departament, han estat el sistema financer, que s’ha rebaixat el 15,1%, el de la construcció, el 8,1% menys i el d’hoteleria, que ho ha fet un 7,8%. A l’altra cara de la moneda hi ha el sector d’activitats immobiliàries i serveis empresarials, que ha crescut el 2,6% en un any.

D’altra banda, el PIB distribuït per sectors mostra que aquestes activitats immobiliàries i serveis empresarials, seguides del comerç. són els grups que tenen més pes en la riquesa del Principat. El que menys, l’agricultura, amb el 0,4%.

Frenar el ball de xifres / Les dades facilitades per l’Executiu són fiables, però no definitives. El sistema estadístic andorrà no pot, actualment, proporcionar la totalitat de la informació que s’empra a nivell internacional per a calcular el PIB. «La dada no serà el 100% concreta fins que no tinguem la comptabilitat de les empreses i més informació bancària», va exposar Estopiñan. Aquesta situació es produirà a 2 o 3 anys vista.

Jordi Soler, del Departament d’Estadística, va exposar aquesta mancança com l’explicació al ball de xifres sobre el Producte Interior Brut existent al Principat. L’entitat Crèdit Andorrà elabora els seus càlculs des dels anys 80. El PIB de l’any passat el va situar en 1.904 milions, molt per sota dels càlculs del Govern. També la Cambra de Comerç tracta l’indicador econòmic i va situar -lo en 2.530 milions d’euros al 2009. El seu president, Marc Pantebre, va constatar la diferència de xifres però va remarcar que l’important és que tots exposen que la riquesa està baixant. Pantebre va demanar que «el més aviat possible» es pugui obtenir aquest indicador definitiu, ja que es tracta «d’un instrument molt important a l’hora de prendre decisions de país», va manifestar Pantebre.

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT