PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ONU celebra el Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó

Andorra es va unir al Conveni de Viena i el Protocol de Mont-real l'abril de 2009

Per ESTEFANIA GRACIA

L'ONU celebra el trentè aniversari del Conveni de Viena per a la Protecció de la Capa d'Ozó.
L'ONU celebra el trentè aniversari del Conveni de Viena per a la Protecció de la Capa d'Ozó. | EL PERIÒDIC
Aquest any es compleix el trentè aniversari del Conveni de Viena per a la Protecció de la Capa d’Ozó; una fita en la protecció d’aquesta capa de l’atmosfera. El tema d’aquesta edició per al Dia Internacional és: ‘L’ozó: tot el que hi ha entre vostè i els raigs UV’. 
 
De la mateixa manera, al 1994, l’Assemblea General va proclamar el 16 de setembre com a Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó, per commemorar el dia en què es va signar a Mont-real, al 1987, el Protocol relatiu a les substàncies que esgoten la capa d’ozó. D’aquesta manera, es va convidar a tots els Estats a que dediquessin aquest dia a la promoció d’activitats relacionades amb els objectius del Protocol i les seves esmenes, al·legant que la capa d’ozó és una capa fràgil de gas que protegeix la Terra de la part nociva dels raigs solars, i per tant, ajuda a preservar la vida al planeta.
 
Andorra es va adherir a aquestes dues iniciatives ( el Conveni de Viena i el Protocol de Mont-real) l’abril de 2009, i des d’aleshores, ha fomentat la conscienciació a la ciutadania per conservar la capa d’ozó i sobretot «l’educació a les escoles» en front aquest aspecte, segons ha comentat el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell. Qui també ha assegurat que constantment es realitzen formacions a empreses i treballadors per millorar i fer un ús correcte d’aquests aparells que contenen gasos contaminants. 
 
De la mateixa manera, a partir del 31 de desembre de 2010 i seguint el Reglament sobre les substàncies que esgoten la capa d’ozó i sobre determinats gasos d’efecte hivernacle, les empreses del Principat que treballaven amb substàncies perjudicials van ser obligades a regularitzar la seva situació. 

Amb aquestes iniciatives, l’Organització de Nacions Unides (ONU) destaca que l’eliminació dels usos controlats de substàncies que esgoten l’ozó i les reduccions connexes no només han ajudat a protegir la capa d’ozó per a la generació actual i les venidores, sinó que també han contribuït enormement a les iniciatives mundials dirigides a fer front al canvi climàtic; així mateix, han protegit la salut humana i els ecosistemes reduint la radiació ultraviolada nociva que arriba a la Terra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT