PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

L’esquí, assignatura a les escoles Albert Vives i Valira

El programa Esport Blanc Escolar s’estén per tot el Pirineu i Aran

Per EL PERIÒDIC

Un grup d’escolars aprenent l’esquí de fons.
Un grup d’escolars aprenent l’esquí de fons. | TOT NÒRDIC
Les escoles Mossèn Albert Vives i La Valira de la Seu d’Urgell; els centres educatius Espluga de Serra, Vall de Boí i Vidal i Abad, de la ZER (Zona Escolar Rural) Alta Ribagorça, i els col·legis d’Alins, Llavorsí, Tírvia, Els Minairons i Montsent de Pallars, de la ZER Alt Pallars Sobirà són els deu nous centres escolars que la Generalitat ha inclòs en el programa Esport Blanc Escolar per al curs 2015-2016. Els deu centres s’afegeixen a la trentena que ja van participar el curs passat i que inclouen els esports de neu com a matèria obligatòria del currículum escolar.
 
El departament d’Ensenyament i la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat, conjuntament amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els consells comarcals, el Consell General d’Aran, els consells esportius i les estacions d’esquí van iniciar l’hivern passat una prova pilot del programa Esport Blanc Escolar a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran, més el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès, en el marc del Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya, per iniciar la població infantil en els esports de neu.
 
Les escoles que s’afegeixen al programa per primera vegada, que consisteix en la implantació de l’esquí com a assignatura curricular per als alumnes del cicle mitjà, ho fan amb els alumnes de tercer de Primària, i la resta de centres, que el Govern va afegir el curs passat i els del primer any de la prova pilot ho fan amb els de tercer i quart de Primària.
 
En la passada campanya hi van participar 445 escolars i aquest hivern ho faran 800. Una altra novetat és la incorporació de la figura de l’inspector educatiu per a aquesta matèria. Quant al pressupost, la previsió és de com a mínim doblar el del curs passat i passar de 78.500 euros a uns 157.000 euros.
 
El programa Esport Blanc Escolar proposa una activitat de formació poliesportiva en esports d’hivern, en el marc curricular de l’assignatura d’Educació Física, però amb un tractament interdisciplinari que permet treballar el coneixement i respecte de les muntanyes i del medi natural en general, de la interacció amb els diferents tipus de neu i de persones i professions del territori que s’hi relacionen.
 
El programa estableix vuit sessions anuals, distribuïdes en tres sessions d’esquí alpí, tres sessions d’esquí de fons i dos sessions de surf de neu. Cada sessió es portarà a terme durant un matí a la setmana, de forma progressiva, de manera que tots els alumnes realitzin aquesta activitat al llarg de dos cursos escolars.
L’antecedent del projecte va ser entre els mesos de març i abril del 2014 quan es va testar el programa a les ZER de l’Alt Urgell, la Cerdanya i la Vall d’Aran, una fase experimental per assentar les bases de l’inici del programa a tot el Pirineu. Entre els mesos de gener i d’abril de 2015 es van seleccionar una o dos escoles de cada comarca del Pirineu per iniciar la implementació del programa Esport Blanc Escolar.
 
El programa s’anirà estenent progressivament de manera que el curs 2018-19 tot l’alumnat de tercer i quart de primària del Pirineu tingui la possibilitat de participar en el programa. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT