PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La Biennal Land Art omple d’art de la terra racons urbans i naturals

L’obra a la tartera del Carroi genera expectació i sospites

Per E. J. M.

L'obra 'Longitud sense amplada', de Miquel Mercè, a la tartera del Carroi, ahir.
L'obra 'Longitud sense amplada', de Miquel Mercè, a la tartera del Carroi, ahir. | TONY LARA
Durant els últims dies han anat apareixent diverses instal·lacions artístiques en llocs insospitats: uns globus gegants davant de Casa de la Vall, unes vaques pasturant al costat de Sant Joan de Caselles, unes estructures al llac d’Engolasters i, la més cridanera, una línia blanca que s’estén per la tartera del pic de Carroi. 
 
La ratlla de la muntanya és, en realitat, una tela. L’obra, titulada Longitud sense amplada, és de Miquel Mercè, una de la vintena d’obres repartides per tot el país amb motiu de la primera Biennal Land Art Andorra. «Estem fent un bon rebombori», va clamar divertit el comissari de l’esdeveniment, Pere Moles, en referència a la patrulla policial que es va mobilitzar per comprovar què s’hi feia a la tartera després de rebre l’avís d’alguns ciutadans sorpresos. No era vandalisme, només un exemple de Land Art.
 
Fins al 10 d’octubre, les obres es podran veure in situ en diferents paisatges naturals i urbans, repartits per totes les parròquies. «No ens hem tornat bojos», va assegurar Moles, «hem madurat el projecte durant tres anys i hem buscat suport privat i institucional». Una iniciativa pensada per «posar en valor el nostre patrimoni i paisatge» que contribuirà «al prestigi cultural del país i a atreure un altre tipus de turisme», va subratllar el comissari.
 
L’organització de Land Art Andorra (ALA), l’empresa Reunió de Papaia, ha engrescat totes les institucions –el Govern, els set comuns, Consell General i Andorra Turisme– i molts privats. Entre els artistes participants hi ha una nodrida representació nacional, com Rafel Contreras, Mònica Armengol, Nerea Aixàs, Jordi Casamajor, Anna Mangot i Toni Cruz, i artistes internacionals. La conferència inaugural d’ahir va ser a càrrec de Martin Hill i Philippa Jones, que van oferir una classe magistral de Land Art i que van fer lamentar que la Biennal no compti amb una obra seva.
 
Moles va advertir que «no es pot veure tot en dos dies! S’ha d’anar descobrint, passejant, etcètera» i va aconsellar visitar i participar en la Zona Ras, al llac d’Engolasters, per on també passarà un miler d’escolars que s’iniciarà en el Land Art.
 
Durant la inauguració també va intervenir la cònsol d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, que va destacar que «les institucions tenim el deure de donar suport a la cultura», i la ministra de Cultura, Olga Gelabert, que va qualificar el país «d’excepcional» per acollir les obres de Land Art. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT