PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Manifestar-se sí, però votar més

L’Assemblea Nacional Catalana a Andorra celebra anticipadament l’11 de setembre

Per ESTHER JOVER MARTIN

Un nen oneja una estelada envoltat de banderes independentistes, ahir a la plaça del Poble.
Un nen oneja una estelada envoltat de banderes independentistes, ahir a la plaça del Poble. | TONY LARA
«Si féssim moltes manifestacions però no votéssim no serviria per a res», advertia ahir el portaveu de la delegació andorrana de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Manel Urindar. L’ANC Andorra va celebrar ahir la Diada Nacional de Catalunya, amb dos dies d’antel·lació a l’11 de Setembre perquè l’acte no se solapi amb la gran celebració a Barcelona, on tindrà lloc una concentració multitudinària a l’avinguda de la Meridiana. És el tercer any consecutiu que l’ANC Andorra organitza una concentració per celebrar l’11-S. 
 
«En aquestes eleccions votem la possibilitat d’assolir un canvi real i històric, perquè amb el diàleg tan bonic que tenim amb el Govern espanyol no aconseguirem res», va etzibar Urindar a les gairebé 200 persones reunides ahir al vespre a la plaça del Poble. L’acte festiu va començar amb un berenar de coca i xocolata per als assistents i, a continuació, els congregats van crear un punter, el mateix que es muntarà demà a Barcelona, un punter  gegant que simbolitza una ve baixa, de Via Lliure, de Victòria, la punta de fletxa que assenyala el camí...
 
Després de la concentració, plena d’estelades onejant, els Castellers d’Andorra van aixecar un pilar i hi va haver una ballada de sardanes. Una demostració de cultura catalana, compartida per la nació andorrana. 
 
Tot i la jornada festiva, Urindar va voler deixar clar que durant l’estiu l’ANC Andorra ha centrat els seus esforços en «fer campanya per demanar el vot» ja que l’ANC considera que les eleccions al Parlament de Catalunya convocades per al pròxim 27 de setembre són, en realitat, «unes eleccions plebiscitàries», és a dir, decisives per al model de país que volen els catalans.
 
Neguit per les paperetes 
 
Urindar va fer una crida a votar i va recordar als catalans residents que no han enviat a temps la sol·licitud de vot a l’Oficina del Cens Electoral espanyola –el termini es va exhaurir el 29 d’agost– que encara poden demanar el vot anticipat «a l’oficina de Correus de la Seu d’Urgell o de qualsevol població en territori encara espanyol», un matís que va provocar els aplaudiments de la plaça. 
 
A més de la gent de l’ANC, que va muntar una paradeta en què venia marxandatge independentista, alguns dels membres de la llista de Junts pel Sí –la candidatura unitària en què s’agrupen diferents formacions polítiques, des d’ERC a CdC– van instal·lar un estand per captar candidats i, a més, per explicar com s’ha de votar per correu. El procediment consisteix en demanar el vot per correu abans del 17 de setembre, presencialment en una oficina de Correus. El sol·licitant ha de facilitar una adreça de la població catalana on vol rebre la documentació o dir que li enviïn a la mateixa oficina. Un cop la tingui, ha d’emetre el vot anticipat per correu abans del 23 de setembre.
 
Per a molts residents catalans a Andorra aquesta opció suposa un alleujament ja que encara cap de les persones que ja han sol·licitat el vot des d’Andorra ha rebut les paperetes a casa. «Aquesta gent no vol que votem!», es lamentava un home de 83 anys que es declarava «republicà».
 
El portaveu de l’ANC Andorra va argumentar que «el sistema és una porqueria i es demostra perquè cada vegada que hi ha unes eleccions la gent que viu a l’estranger, no només catalans sinó també els espanyols quan hi ha eleccions generals, es queda sense votar perquè el sistema no funciona». Els residents catalans que estan inscrits a l’Ambaixada espanyola formen part del CERA, el Cens Electoral de Residents Absents, però l’ANC no sap quants catalans viuen a Andorra i hi estan apuntats: «Nosaltres no tenim cap xifra, sempre hi ha estimacions i ens diuen que n’hi ha entre 10.000 i 15.000, però no ho puc assegurar», va puntualitzar Urindar. 
 
La gent de Junts pel Sí explicava que els tràmits s’havien endarrerit per culpa de les impugnacions de candidats a les quatre províncies catalanes i van recomanar paciència ja que la paperassa podria arribar en uns dies. Amb tot, també els van suggerir que fessin els tràmits a Correus per tenir un as a la màniga en cas que no rebin a temps la documentació per votar. Això sí, cal anar a Correus, com a molt tard, el 17 de setembre, o sigui, dijous que ve. L’ANC Andorra també ha estat durant les últimes setmanes atenent dubtes sobre el sistema de vot.
 
Quant a la participació a l’acte massiu que l’ANC organitza demà a Barcelona, aquest any no sortiran autobusos des d’Andorra amb gent que vol assistir a la Via Lliure. «L’ANC Alt Urgell organitza una vintena d’autobusos i ofereixen un preu molt bo i des d’aquí ens costaria el doble. La gent que vulgui fer-ho l’adrecem directament a l’assemblea de l’Alt Urgell», va aclarir Urindar.
 
Banderes gegants 
 
Entre estelades i samarretes independentistes, a la plaça del Poble destacaven unes banderes gegants sostingudes per tres homes. L’autor de les enormes teles és Josep Camarasa, de Corbins (Segrià), que assisteix sempre que pot a tots els actes que l’ANC organitza pels Països Catalans. «He estat fins a les sis del matí cosint!», va confessar. Camarasa pensa exhibir demà les banderes davant del Parlament de Catalunya.
 
Entre les composicions gegants, una d’elles de 5,60 metres d’ample per 4,20 metres d’alçada, s’hi veuen estelades, la bandera del 1714 («Lliures o morts»), i proclames a favor del jutge Santiago Vidal, expulsat de la carrera política per redactar una proposta de Constitució catalana. A més, també s’hi pot llegir «llibertat» i «independència» en anglès, japonès i hebreu. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT