PUBLICITAT

Andorra la Vella

Eleccions el 13 de desembre

El 29 de novembre els partits iniciaran la cursa per fer-se un lloc a les administracions locals

Per Marisa da Costa

David Baró, Antoni Martí i Rosa Ferrer abandonant ahir la reunió de cònsols mantinguda a la Massana.
David Baró, Antoni Martí i Rosa Ferrer abandonant ahir la reunió de cònsols mantinguda a la Massana. | Tony Lara
Mitjanit del proper 29 de novembre. És el moment en què es donarà el tret de sortida amb què s’iniciarà la cursa política per optar a liderar les administracions d’àmbit parroquial, que ja té el calendari establert: el ministre portaveu de Govern, Jordi Cinca, anunciava ahir la decisió del cap de l’Executiu de convocar eleccions comunals el segon diumenge de desembre, el proper dia 13. 
 
L’avançament en la proclamació de la data per als comissis parroquials per part d’Antoni Martí respon a una «qüestió de transparència», alhora que s’esableix amb la voluntat de «donar temps als partits que s’hi vulguin presentar»per preparar la contesa electoral. Les tasques oficioses executades fins ara en aquest sentit donen pas a l’execució de les darreres puntades per presentar a temps les candidatures; el termini per fer-ho es donarà per tancat a les 12 del migdia del dimecres, 4 de novembre.
 
El desglossament de dates, no obstant, no es farà oficial fins el proper 28 d’octubre, dia en què es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat el decret de convocatòria per a les eleccions comunals que s’escauen enguany, després que els actuals òrgans de l’administraició parroquials sortissin de les urnes el passat 4 de desembre del 2011. Durant els cinc dies hàbils consegüents a l’aparició de l’edicte, els partits polítics que així ho desitgin podran presentar la documentació requerida per tal de postular a una plaça en els consells comunals que considerin pertinents.
 
El calendari, fet públic per part del titular de Finances durant la roda de premsa posterior al consell de ministres celebrat el matí d’ahir, arribava als cònsols poques hores abans per boca del mateix Martí, en el transcurs de la reunió dels dirigents mantinguda a la Massana. La notícia obliga a decidir-se a aquells qui encara vacil·len sobre la possibilitat de passar el relleu o optar a la perpetuació del seu mandat.
 
Un cop s’enceti la campanya electoral el darrer diumenge de novembre, els partits polítics disposaran de gairebé 13 dies per engegar les activitats amb què han de convèncer els habitants de les parròquies on postulin com a candidats per dirigir unes parròquies ara dominades majoritàriament, a excepció de Sant Julià de Lòria i la Massana, per Demòcrates per Andorra. El dia 11 de desembre es posarà punt final al període de campanya, per així donar pas a la jornada de reflexió que ha de permetre els ciutadans exercir el seu dret de vot a les urnes que s’instal·laran a cada parròquia i, per primera vegada en un procés electoral, al poble fronterer del Pas de la Casa. 

CONSELL DE MINISTRES

Primer mes amb menys de 500 aturats en cinc anys/ El Servei d’Ocupació va tancar el mes d’agost amb 478 persones inscrites en situació d’atur. És la primera vegada des del 2010 que es tanca un mes amb menys de 500 persones  inscrites per a cercar un lloc en el mercat laboral. Aquest nou descens en el nombre de persones sense feina se situa a la cua de 27 mesos consecutius marcats per la tendència a la baixa; la xifra ha anotat una caiguda del 23% en comparació amb les dades del mes d’agost de 2014. Malgrat el descens, Cinca assegura que s’ha de «seguir sent persistents» perquè els números encara són «significatius». 

Digitalització del fons de Ràdio Andorra/ La reunió de Consell de Ministres va donar ahir el vistiplau a dedicar una partida de 26.334 euros per a preservar els arxius de l’antiga Ràdio Andorra. Així es dóna peu a la segona fase de digitalització i indexació per a preservació i consulta de la documentació d’interès per al patrimoni cultural del país. Els treballs han estat concedits a una empresa exterior, donada la manca d’especialistes en el sector al Principat. Es preveu que els treballs tinguin una durada de dotze mesos a partir de la publicació de l’edicte al Butlletí Oficial d’Andorra.

França inicia la millora de la RN22 i la RN20/ La propera setmana s’encetaran les obres de millora i pavimentació de les carreteres RN20 i RN22, infraestructures que donen accés al Principat pel Pas de la Casa. Serà l’administració francesa qui s’encarregui de l’execució d’aquestes obres, les quals es preveu que duri entre un mes i un mes i mig. D’entre les diferents actuacions que es realitzaran, destaca el tram de la RN22, que se situa a 100 metres de la rotonda Envalira, que s’asfaltarà durant la nit perquè l’afectació al trànsit sigui mínima, segons informa el Govern. Les accions milloraran la circulació.

Terrenys per a projectes nacionals/ Durant la reunió de cònsols que ahir es duia a terme a la Massana, Martí comunicava als mandataris parroquials que l’elaboració d’un projecte de llei per facilitar la cessió de terrenys comunals per a projectes d’interès nacional va per bon camí. Aquest projecte de llei s’emmarca en un aspecte destacat de l’acord institucional entre els comuns i el Govern per les competències i transferències, que ja preveia que els comuns puguin cedir espais per a donar cabuda a iniciatives nacionals de manera gratuïta i sense cap compensació.

Nomenats set oficials dins del cos de Policia/ Set policies nomenats recentment oficials enceten la seva formació després de passar les proves psicotècniques, físiques i escrites, entre altres examinacions, per a ocupar la plaça. Ara engeguen sis mesos de preparació entre el Principat, Espanya i França per tal d’adequar-se professionalment al seu nou lloc, on s’incorporaran un cop finalitzada la dita formació. Amb aquests set nomenaments es donava lloc a convocar tres places per a sotsoficials i 15 més per a caporals. Per ara, per contra, se segueixen examinant els candidats a aquestes vacants. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT