PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Aturats del Pirineu demana fer del territori «zona de lliure circulació»

El representant de l’associació sol·licita que s’incrementin les contractacions de desocupats transfronterers

Per Marisa da Costa

Un treballador de les pistes d’esquí de Grandvalira.
Un treballador de les pistes d’esquí de Grandvalira. | TONY LARA
S’apropa la temporada hivernal i, amb ella, les contractacions temporals de treballadors per tal de cobrir les necessitats de diversos sectors, primordialment d’aquells que atenyen a l’àmbit dels serveis. En aquest marc d’augment de la necessitat de mà d’obra per part del Principat, el representant de l’Associació d’Aturats del Pirineu, Lluís Mera, demana a les estacions d’esquí andorranes que prioritzin la contractació de persones de les zones de l’Alt Urgell a la d’aquelles provinents de territoris més llunyans al Principat.

Mera afirma ser conscient, però, «que la responsabilitat no recau només sobre les empreses andorranes». Considera que la legislació del Principat és restrictiva i que, per tant, caldria una actuació per part del Govern per tal «d’ampliar les quotes en benefici dels transfronterers». Segons el portaveu de l’agrupació de desocupats, s’hauria de procurar establir un pacte entre Andorra i Lleida per tal de crear «una zona de lliure circulació de persones» que inclogués els territoris de l’Alt Urgell i proximitats. Una mena d’espai Schengen a la pirenaica. L’objectiu seria aixecar les restriccions existents vers la contractació de persones que viuen en proximitat a la frontera i, encara més, beneficiar aquesta mena de contractes laborals.

Lluís Mera va voler denunciar el fet que la darrera temporada hivernal s’establissin més intercanvis contractuals amb persones de l’exterior: «el 2014 es van contractar més de 800 persones de fora, mentre que treballadors del Pirineu només se’n van agafar entre 50 i 70». Així, insta el Govern a ser més permissiu amb els transfronterers, en aquest sentit.

A banda de la proximitat, dóna a  l’Executiu un altre argument que considera de pes per anteposar la contractació d’aturats transfronterers: la qualificació professional.

Mera assegura que al Pirineu hi ha molts treballadors preparats en el sector de la restauració i dels serveis, qualificats per a treballar en els llocs de treball vacants que s’obren amb l’arribada de la neu. El tercer argument que aporta és la necessitat, per part d’Andorra, de gent qualificada en el servei. Basava aquesta justificació en les reunions mantingudes amb el president de la Unió Hotelera d’Andorra, Òscar Julián, qui corrobora la necessitat de personal qualificat en aquest àmbit. En aquesta línia, informa de reunions mantingudes per tal d’abordar la problemàtica i de cara a mantenir una trobada amb el mateix cap del Govern perquè aporti «una solució» a la demanda que se li fa arribar des de l’Associació d’Aturats del Pirineu.

La UHA intentarà col·laborar amb els desocupats
33 El president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), davant la demanda de l’Associació d’Aturats del Pirineu, assegura que es mantindran reunions per tal d’abordar la qüestió esgrimida per Lluís Mera. Així, s’avaluarà la reglamentació per tal de «mirar de col·laborar amb l’associació per tal d’augmentar la mà d’obra provinent de la zona», però assegura que, abans, s’ha «d’estudiar com pot assolir-se una alternativa a la reglamentació actual» per, d’aquesta manera, presentar una proposta amb cara i ulls al Govern. Julian es mostra favorable a afavorir la contractació de persones transfrontereres per la seva proximitat i per la necessitat de personal en aquest sector.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT